IN MEMORIAM: Жан-Клод Кариер

11 февруари 2021 г.
IN MEMORIAM: Жан-Клод Кариер

Добър сценарий е този, от който се ражда добър филм. Когато съществува филмът, сценария вече го няма. 

На  8 февруари в Париж издъхна Жан-Клод Кариер, бележит европейски киносценарист, писател и драматург, ярък „съучастник“ в творчеството на Луис Бунюел, Жан-Люк Годар, Питър Брук. Личност с изумителна дарба на разказвач и несекващо любопитство на изследовател, автор на песни за Жулиет Греко, Бриджит Бардо, Жана Моро, Хана Шигула, Делфин Сейриг. 

Жан-Клод Кариер е роден на 17 септември 1931 г. „в дом без книги“, както споделя  самият той, навярно затова писането се превръща в негова съдба. През 1963 г. съвместно с Пиер Етекс печели „Оскар“ за късометражния филм „Честита годишнина“, a шест години по-късно му е присъдена Голямата награда на журито в Кан за късометражния филм „Нокторезачката“. Носител е на две награди BAFTA, три награди 7 d'Or Night, а през 2015 г. му е връчена почетна награда „Оскар“.

Внушителен е списъкът на легендарните кинорежисьори, с които е работил. Сред тях са Жак Тати, Луи Мал, Милош Форман, Марко Ферери, Михаел Ханеке, Анджей Вайда, Патрис Шеро, Жан-Пол Рапно, Уейн Уонг, Карлос Саура. Незабравимо  остава сътрудничеството му с великия Луис Бунюел, с когото създават шедьоври като „Дневникът на една камериерка“, „Дискретният чар на буржоазията“, „Този неясен обект на желанието“. Оригиналните сценарии са само една страна от богатото творчество на Кариер. Той е прочут и като майстор на филмовата адаптация. По негови сценарии са заснети екранизации на произведения на Октав Мирбо, Жан Жьоне, А. П. Чехов, Оноре дьо Балзак, Исмаил Кадаре, Марсел Пруст, Ф. Достоевски, Гюстав Флобер, Мишел Турние, Артур Шницлер, братя Стругацки. През 1983 г. Кариер е удостоен със „Сезар“ за сценария на „Завръщането на Мартен Гер“ по романа на Джанет Луис, а през 1989 г. заедно с Филип Кауфман е номиниран за „Оскар“ за сценария на „Непосилната лекота на битието“ по магнум опуса на Милан Кундера. Сценарий на Кариер стои и зад филмовия шедьовър „Тенекиеният барабан“ от 1979 г., адаптация на романа на Гюнтер Грас – екранизацията с режисьор Фолкер Шльондорф неслучайно печели „Златна палма“ и „Оскар“ за най-добър чуждоезичен филм.

През 2003 г. в рамките на поредица „Амаркорд“ на издателство „Колибри“ излезе на български език книгата му „Невидимият филм“, а „Призраците на Гоя“ е първата му съвместна книга с друга киноикона - режисьора на „Полет над кукувиче гнездо“ и „Амадеус“ Милош Форман. Двамата автори пресъздават романа на голям екран през 2007 г., когато излиза едноименният филм с участието на Хавиер Бардем и Натали Портман.

А какво да кажем за сценичната версия на епичната поема „Махабхарата“, която Жан-Клод Кариер създаде с Питър Брук? Деветчасовото представление, подписано от тези двама забележителни европейски артисти и интелектуалци беше определено от мнозина като „театралното събитие на столетието“. Работата им започва в средата на 70-те и продължава 16 години. Поставена за пръв път през 1985 г. в Авиньон, пиесата се играе в цяла Европа с участието на актьори от шестнайсет различни националности.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени