Топ 10 на най-продаваните книги на „Колибри“ през 2020 година

26 декември 2020 г.
Топ 10 на най-продаваните книги на „Колибри“ през 2020 година

Годината, която се изнизва, не беше щедра към човечеството. Затова пък много, много хора потърсиха и намериха утеха в изкуството - между кориците на книгите, в музиката, в екранните образи… В несигурни времена човек инстинктивно търси упование в сигурни стойности. Да, 2020-а ни направи по-сплотени и загрижени за семейството и приятелите, по-отговорни към другите. И ни припомни, че понякога фантазията е по-свещена от реалността, както твърдеше изобретателят на сладкия живот Федерико Фелини!

Ето книгите, които стигнаха до най-много читатели тази година. Може би защото авторите им владеят фантазията до съвършенство:

1. „Цвят продълговат в морето“ от Исабел Алиенде

Последният роман на голямата латиноамериканска писателка заплита съдбите на прекрасно обрисувани герои, изпитващи любов и омраза, копнежи и покруса, надежди и разочарования.

2. „Трите тела“ от Лиу Цъсин

Първият том от нашумялата трилогия „Земното минало“, считана за научнофантастичен шедьовър с монументална визия, намери чудесен отзвук у нас, заслуга за което има и преводът на Стефан Русинов. Предстои да излезе вторият том от поредицата, който носи заглавие „Тъмна гора“.

3. „Фигури“ от Мария Попова

Дебютната книга на Мария Попова, създателката на брилянтния енциклопедичен сайт Brain Pickings, изследва комплексните аспекти на любовта и търсенето на смисъл, преплитайки житейските пътища на няколко влиятелни исторически личности.

4. „За бавното живеене и насладата от живота“

Многолика колекция от истории, подписани от 22 личности - умни, талантливи, обичащи. Ако нещо ги обединява, това е вкусът към живота, или умението да се наслаждават на общуването с любими хора и занимания. Съставител на сборника е Светлозар Желев.

5. „Вторият пол“ от Симон дьо Бовоар

Едва ли имаше по-подходящ момент за ново издание на монументалния труд „Вторият пол“, в който Симон дьо Бовоар разглежда положението на жената от гледна точка на основните философски течения. Респект към читателите, които предпочетоха тази книга!

6. „Изгубените цветя на Алис Харт“ от Холи Рингланд

Определен от критиката за най-добър роман на Австралия за 2019-а година, „Изгубените цветя на Алис Харт“ е опияняващ разказ за семейството, обичта и себеоткриването, за силата на думите и значенията, които им приписваме.

7. „Аз обичам самата любов“ от Елисавета Багряна

Чрез тази книга лириката на Багряна достига до българския читател по необичаен начин. Целта на съставителството е да я открием за себе си, (пре)прочитайки я. Съдържанието обхваща всички значими текстове на поетесата, въведени като линеарен текст без начало и без край.

8. „Софийски разкази“ от Иван Вазов

Тази година отбелязахме 170 години от рождението на Иван Вазов с великолепния сборник „Софийски разкази“, който обхваща трийсет Вазови разказа със сюжети от столичния живот. Съставител е проф. Милена Кирова.

9. „Кът за мечти“ от Дейвид Линч и Кристин Маккена

Животът на Дейвид Линч е във висша степен упражнение в чисто творчество. Единственият и неподражаем режисьор на „Синьо кадифе“, „Диво сърце“ и „Мълхоланд Драйв“ открехна портите към своя интимен свят и за българската публика. 

10. „Измамният живот на възрастните“ от Елена Феранте

„Измамният живот на възрастните” е не просто вълнуващ роман за трудното съзряване, а поредната творба на загадъчната италианска писателка, приковаваща вниманието на читателя до последния ред. 

По петите на първите десет заглавия са „Четирите кътчета на сърцето“ на непокорната Франсоаз Саган, „Един живот за киното“ на кинолегендата Жан-Жак Ано, „Звуци и други истории“ от ненадминатия стилист Владимир Набоков и разкошно оформеният сборник „Моята булчинска рокля“. Всяка една от тези книги заслужава да се превърне в подарък!

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени