Николай Ценков с награда от конкурса „Южна пролет“

20 декември 2020 г.
Николай Ценков с награда от конкурса „Южна пролет“

Националният конкурс за дебютна литература „Южна пролет” традиционно се провежда през април, но тази година по обясними причини отличията бяха оповестени през декември. Победителите в 48-ото издание бяха избрани с дистанционно гласуване.  Жури в състав проф. дфн Сава Василев (председател), Владимир Шумелов, Ангел Дюлгеров, Владимир Стоянов и Ясен Калайджиев имаше нелеката задача да избира измежду двайсет и двама автори. 

В категория „Поезия“ се конкурираха десет книги, в „Проза“ осем, в „Детска литература“ участваха две произведения, в „Литературна критика“ също две. В категория „Проза“ званието лауреат, бронзова статуетка „Пегас“ и парична награда в размер на 1 000 лв. беше присъдена на Николай Ценков за сборника с разкази „Човекът, който продаде морето“. Книгата съдържа дванайсет истории, вдъхновени от действителни събития, разказани през гранични човешки ситуации. Николай примамва читателя още с първия разказ, от който надничат вселените на Маркес, а „Надолу-нагоре”, навярно най-сияйната и духовита история в книгата, препраща читателите към творчеството на Джойс.

Виолета Кунева беше отличена за стихосбирката „Почти всичко е наред“, Елена Борисова за книгата „Фантастика и познание“ в категория „Литературна критика“ а Ненко Генов за книгата „Сбогом, дневнико!“ в категория „Детска литература“. Поетесата Ели Видева спечели наградата „Александър Паскалев“ за цялостен принос в областта на литературата и изкуството, която се присъжда от община Хасково в рамките на конкурса. В рамките на регламента на конкурса бяха присъдени и съпътстващи награди.

Честито на всички отличени автори!

 

 

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени