Наследството на Джон льо Каре

18 декември 2020 г.
Наследството на Джон льо Каре

Ако обвинявам себе си за нещо, то е, че всъщност допринесох за мита, че разузнавателните служби са добри. – Джон льо Каре 

Годината, която си отива, ни отне творци с могъщ талант. Отиде си и големият Джон льо Каре, авторът на „Най-търсеният човек“ и прочутата трилогия „Карла”. Читатели, издатели и литературни критици от цял свят споделят мнението, че той издигна шпионския роман до висотата на изкуство.

По думите на Джон Банвил, „изобретателното перо на Льо Каре и майсторството, с което изгражда сюжетите си, имат мощно и разтърсващо въздействие“. „Той излезе от рамката на жанровото писане и ще бъде запомнен като може би най-значимия романист на Великобритания от втората половина на XX век“, признава Иън Макюън през 2013 година. „Льо Каре показа естеството на нашата бюрокрация и обрисува нашия упадък, както никой друг“.

Джон льо Каре (1931-2020) всъщност е литературен псевдоним на Дейвид Корнуел.  Първият му роман „Събуждане за мъртвеца“ е издаден през 1961 г., докато работи за британските разузнавателни служби. Името му нашумява през 1963 г. с излизането на романа „Шпионинът, който дойде от студа“. Книгата бързо се превръща в международен бестселър, за да бъде последвана от романи като „Най-търсеният човек” и „Изменник по вкуса ни”, които разглеждат сложните въпроси на международната сигурност, опасността от тероризъм, религиозната нетърпимост и неопатриотизма. „Екипът на Смайли“ е триумфалният завършек на знаменитата трилогия Карла, която включва още „Дама, поп, асо, шпионин“ и „Достопочтеният ученик“. Сложно заплетени и нюансирани, книгите на Джон льо Каре са предупреждение за алчността и цинизма на корпорациите, за тревожните ксенофобски тенденции, за безскрупулните политически машинации, корупцията и злоупотребата с власт. Повечето произведения на писателя имат успешни екранизации в т.ч. „Вечният градинар“, „Дама, поп, асо, шпионин“, „Най-търсеният човек“.

В радиоинтервю от септември 2017 г. Льо Каре изтъква, че една от причините да напише „Шпионско наследство“ е желанието му „да се застъпи за Европа“ в навечерието на референдума, завършил с Брекзит.  Препращайки към по-ранни творби на писателя, историята повдига темата за двойствения морал и средствата, с които се постигат привидно благородни цели. Предстои да бъде издаден на български последният му роман - „Работа с агенти на терен“. В основата на сюжета лежи сговорът между Съединените щати на Доналд Тръмп и британските служби за сигурност с цел подкопаване на Европейския съюз.

Джон льо Каре е известен с пренебрежението си към литературните отличия. Въпреки това в началото на 2020 г. той прие наградата на името на Олоф Палме „за принос към демокрацията“, като заяви, че ще дари сумата от 100 000 долара (паричната стойност на наградата) на международната хуманитарна неправителствена организация „Лекари без граници“. 

 

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени