Издателство „Колибри“ с отличия от Асоциация „Българска книга”

16 декември 2020 г.
Издателство „Колибри“ с отличия от Асоциация „Българска книга”

По традиция Асоциация „Българска книга” присъжда годишната награда за издателски проект „Златен лъв” в навечерието на коледните празници. Наградите се връчват в две категории и се определят съответно от журналистическо и експертно жури.

Наградата „Златен лъв” за най-добър издателски проект се присъжда за книга или поредица от книги с оригинален замисъл или с приносен характер за българската култура, които се отличават с висока стойност на текста като съдържание и стил, принос към образованието и науката, добър превод, оригинален дизайн, респективно илюстрации и добро полиграфическо изпълнение. Носител на годишната награда за най-добър издателски проект, статуетката „Златен лъв“, е Антологията „Сборник за народни умотворения (Научен и книжовен дял)“ в два тома на издателството на Нов български университет.

Експертното жури отличи с грамоти за най-добър издателски проект няколко издателства, в т.ч. издателство „Колибри“ за следните заглавия:

„Бяла приказка“ от Валери Петров - издателски проект, който синтезира изкуството на илюстрацията на изтъкнат български художник със значимо литературно произведение.

„Басни за деца“ от Жан дьо Лафонтен - издателски проект, синтезиращ значимо литературно произведение от световен автор с изкуството на илюстрацията на изтъкнат български художник.

„Златен лъв” в категорията за издателски проект с най-голяма обществена значимост се присъжда за книга или поредица от книги, които разглеждат важни за обществото проблеми и са предизвикали широк медиен интерес. Тази година журналистическо жури в състав д-р Андрей Захариев, Гриша Атанасов, Светлана Дичева, Стефан Джамбазов и Петко Тодоров реши плакетът „Златен лъв“ 2020 да бъде връчен на издателство „Българска история“ за издаването на текстове от особена важност в областта на историческата реконструкция и запълването на ниши в българската историческа памет.

Журналистическото жури реши да удостои с награда и екипа и програмния директор на Софийски международен литературен фестивал 2020 за успешно адаптиране и провеждане на литературно събитие с интересна и разнообразна програма в условията на пандемия.

Честито на всички отличени с наградата „Златен лъв” тази година!

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени