„Гонкур“ 2020 за „Аномалията“ на Ерве льо Телие

01 декември 2020 г.
„Гонкур“ 2020 за „Аномалията“ на Ерве льо Телие

Ерве льо Телие беше удостоен с една от най-престижните награди в литературния свят - „Гонкур“ 2020, за романа си „Аномалията“, издаден от „Галимар“. Изборът беше оповестен на 30 ноември от президента на Академията Дидие Декуен. Тази година, по обясними причини, заседанието на журито се състоя под формата на видеоконференция.

Задъхана и оригинална, историята в „Аномалията“ съчетава роман ноар с класически литературен разказ, протоколи за разследване и футуристични елементи. За въздействието й принос имат шеметната галерия от персонажи и несъмненото умение на Ерве льо Телие да се заиграва с границите и парадоксите на езика, за да постигне нова свобода на изразяване и експресивност. Като включим в сметката приключенския дух и любовния мотив, „Аномалията“ се превръща в неидентифициран досега литературен обект.

Няколко думи за сюжета

По време на полет Париж-Франс повреден „Боинг“ каца принудително. Оказва се, че същият самолет със същия екипаж и същата повреда е кацнал на същото летище четири месеца по-рано. Когато питат пилота коя дата е, той отговаря: 10 март, 20:45 ч., а всъщност е 24 юни, 22:34 ч. Задействан е протокол 42. Свалят пътниците и ги затварят на летището, за да сравнят образите от камерите на двата полета. Нещата изглеждат така, сякаш вторият полет е фотокопие на първия. Решават да свикат експерти и да издирят пътниците от първия полет, които като че ли са двойници на тези от втория. Започват да валят хипотези, медийни спекулации и взаимни обвинения. Не закъснява и въпросът кой е причинил „аномалията“ - американците, руснаците, китайците?

„Аномалията“ е осмият поред роман на 63-годишния Ерве льо Телие. Математик и журналист по образование с докторска степен по лингвистика, той изгрява на литературната сцена през 1984 година, когато излиза първата му книга. Следва дълга поредица от сборници с разкази, поезия, епистоларни творби, есеистика, текстове за театър. Телие е член на международната литературна група Oulipo и неин четвърти президент. Носител е на Награда за любовен роман (2007) и Награда за черен хумор (2013).

„Аномалията“ излиза с логото на издателство „Колибри“ през 2021 година.

Издателство "Колибри"
1990-2023 © Всички права запазени