Триумфът на „Земното минало“ и Лиу Цъсин продължава

12 ноември 2020 г.
Триумфът на „Земното минало“ и Лиу Цъсин продължава

„Трите тела“ от научнофантастичната трилогия  „Земното минало“ на Лиу Цъсин спечели награда WIPO – NCAC Copyright Award за 2020 година. Учредена през 2008 г. и връчвана веднъж на две години, това е единствената международна награда в Китай, отчитаща авторските права. До момента от хитовата поредица на Лиу в света са реализирани над 2 милиона екземпляра, а с продажбите в Китай обемът надхвърля 8 милиона.

Наскоро беше разпространена новината, че романът „Трите тела“ ще бъде превърнат в сериал. Правата за адаптацията са закупени от стрийминг платформата „Нетфликс“, а по проекта работят Дейвид Бениоф и Дан Уайз („Игра на тронове). Авторът Лиу Цъсин и преводачът Кен Лиу са консултиращи продуценти. Идеята е сериалът да обхване цялата трилогия, а не само „Трите тела“.

„Трилогията на Лиу Цъсин е най-амбициозната научнофантастична поредица, която познаваме. Тя отвежда читателите на пътешествие, което се простира от 60-те години на XX век до края на времето, и достига до най-отдалечените кътчета на Вселената. Нямаме търпение да се посветим на адаптирането на тази история.“ – споделят Бениоф и Уайз.  Изпълнителният продуцент на „Нетфликс“ Питър Фрийдлендър също призна, че е пристрастен към света на китайския писател, най-вече заради блестящото съчетание на наука и фикция.

Поредицата „Земното минало“ е считана за научнофантастичен шедьовър с грандиозна визия. Сред почитателите на трилогията са Илон Мъск и Барак Обама. Книгата „Трите тела“, която печели наградата „Хюго“ за научна фантастика през 2015 г., е първият китайски научнофантастичен роман, преведен на английски език. Освен че е рекордьор по получени награди „Галактика“ за постижения в китайската фантастика, през 2018 г. Лиу Цъсин е удостоен с наградата „Артър Кларк“ за въображение в служба на обществото. Той има в актива си 5 романа и над 50 разкази и новели. В началото на ноември беше оповестено, че един от по-ранните му романи – „Кълбовидна мълния” (2005), който комбинира наука, фантастика и съспенс, ще бъде адаптиран за големия екран.

През 2021 г. „Колибри“ ще издаде втората книга от поредицата „Земното минало“, която носи заглавие „Тъмна гора“. И в нея авторът разгръща история с паралелни сюжетни линии, създавайки разностранна картина на едно общество, изправено пред безпрецедентна заплаха. Третата книга носи заглавие „Безсмъртната смърт“.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени