Амелия Личева спечели награда за „Световен ли е Нобел?“

02 ноември 2020 г.
Амелия Личева спечели награда за „Световен ли е Нобел?“

Навръх Деня на народните будители бяха връчени наградите за литература на Портал „Култура“. Първа награда в категория „Хуманитаристика” журито присъди на проф. Амелия Личева за книгата „Световен ли е Нобел?“ („Колибри“, 2019) заради „нейния проницателен прочит на онова, което се крие зад понятието „световна литература“ и изследването на конфликтите между медийната среда и канона“.

Какво се крие зад понятието „световна литература”? Има ли втори план и задкулисие в литературните процеси на нашето глобализирано съвремие? Тези и още произтичащи от тях въпроси разглежда книгата „Световен ли е „Нобел“?“, която предлага проницателен и ерудиран прочит на нашумели и периферни явления от актуалния книжен оборот. Темата за световната литература  няма как да пренебрегне приноса на Гьоте и Ауербах, но с днешна дата неизбежно засяга и политическите мотиви зад литературните награди (най-вече Нобеловата), конфликта между високо и ниско, масовия вкус, медийната среда, пазарите, литературните миграции, тероризма, бежанците и идентичностите.

Амелия Личева е поетеса, литературен критик и професор по теория на литературата в СУ „Св. Климент Охридски”. Изследва и анализира съвременните тенденции в създаването на художествена литература и хуманитаристика. Занимава се с оперативна критика за редица специализирани издания. Главен редактор е на „Литературен вестник”.

Годишните награди на Портал „Култура“ са учредени през 2014 г. от Фондация „Комунитас“. Отличените творби и личности са определени от жури в състав Тони Николов, проф. Калин Янакиев, проф. Божидар Кунчев, Теодора Димова и Деян Енев. В категорията „Проза“ с първа награда беше удостоен Владимир Зарев за романа си „Чудовището“ („Хермес“, 2019).  Специални награди за приноса им към българската поезия получиха Федя Филкова и Бойко Ламбовски.

Церемонията се състоя в столичната книжарница „Гринуич“.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени