Специална награда „Свирепо настроение“ за Велина Минкова

29 октомври 2020 г.
Специална награда „Свирепо настроение“ за Велина Минкова

Авторката на сборника с разкази „Бразилски храст“ Велина Минкова спечели специалната награда „Свирепо настроение“, която журито на новоучредената литературна награда „Йордан Радичков“ присъди за книга с иронично-сатиричен поглед към света.

Навръх рождения ден на Йордан Радичков, 24 октомври, с тържествена церемония в малкия салон на НЧ „Иван Вазов“ в Берковица, бяха връчени наградите от дебютното издание на националната литературна награда на името на писателя. Жури с председател Георги Господинов и членове проф. Инна Пелева, Горан Атанасов и Силва Хачерян селектира от над 50 заглавия 10 сборника, които номинира за голямата награда. Пръв носител на националната литературна награда „Йордан Радичков“ стана Деян Енев със сборника „Лала Боса“. Авторът получи парична премия и бронзова статуетка на скулптора Емил Попов, който претвори една от най-известните рисунки на писателя от сборника „Хора и свраки“. Второто място беше отредено за Палми Ранчев и сборника с разкази „Тази вечер нищо не е случайно“.

Журито присъди трета награда на Зорница Гъркова за сборника „Те никога не казват“ и на Йорданка Белева за сборника „Кедер“. Бяха връчени и две допълнителни награди. Велина Минкова („Бразилски храст“) беше удостоена със специалната награда на конкурса „Свирепо настроение“, а Антония Апостолова получи награда за дебют в прозата за сборника „Потъване в мъртво море“.

Национална литературна награда „Йордан Радичков“ е учредена в гр. Берковица през 2019 година. Община Берковица, в качеството си на домакин, кани за жури в конкурса литературоведи, литературни критици, писатели и интелектуалци, които познават творчеството на Радичков или са работили с него. По статут конкурсът е ежегоден, а наградите се връчват на рождения ден на писателя  – 24 октомври. В дебютното издание на конкурса имаха право да участват всички български автори, издали сборник с разкази през последните 2 години.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени