Анжел Вагенщайн с Орден за граждански заслуги от Краля на Испания

30 октомври 2020 г.
Анжел Вагенщайн с Орден за граждански заслуги от Краля на Испания

Големият български писател, киносценарист и общественик Анжел Вагенщайн беше удостоен с Орден за граждански заслуги с указ на Негово Величество Фелипе VI, Крал на Испания. Грамотата е подписана и от външния министър на Испания, а кръстът на Ордена бе връчен на Вагенщайн в дома му от испанския посланик у нас Н. Пр. Алехандро Поланко.

Посланикът заяви, че е изключително щастлив, че отличието се връчва тази година, когато се навършват 110 г. от дипломатическите отношения между Испания и България. Той наблегна на приноса на Вагенщайн за опазване на паметта за испанските евреи, особено чрез романа „Далеч от Толедо", който има издания в цял свят.

Анжел Вагенщайн отбеляза, че преселилите се в България евреи преди повече от 500 години са донесли средновековния испански език, на който е говорела и неговата баба. „Много от фамилиите и днес съдържат имената на испански градове, откъдето е произходът им“, припомни той. Поланко е третият посланик на Испания, който гостува в дома на уважавания автор и интелектуалец.

От името на Негово Величество Фелипе VI, Крал на Испания, Велик магистър на Ордена за граждански заслуги, и от името на Министъра на външните работи, Европейския съюз и сътрудничеството, в качеството на главен секретар на Ордена, с оглед на качествата и заслугите на г-н Анжел Раймонд Вагенщайн, имам честта да му присъдя Кръста на Ордена за граждански заслуги. Присъждам почестите и отличителните знаци, съответстващи на Указа.

Мадрид, 2020 г.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени