Глобализираният Хесел

15 октомври 2011 г.
Глобализираният Хесел

Есето на Стефан Хесел „Възмутете се!” има изумителен успех до неотдавна из цяла Европа, в Канада и Австралия, а от септември насам и в Съединените щати. Самият Хесел, въпреки своите 93 години, пътува по света, за да представя есето си, и навсякъде е посрещан като държавен глава. Особено топло е приет в Испания, където възниква вдъхновеното от него младежко движение на indignados – възмутените. Манифестът на платформата „Истинска демокрация веднага”, насочена срещу диктатурата на пазарите и политическата корупция, завършва с думите: „Аз съм възмутен!” Инициаторите на движението признават, че са чели есето на Хесел и че то дълбоко ги е впечатлило.

Самият Хесел споделя: „Много съм учуден от начина, по който тази малка книжка от 30 страници измина своя път във Франция, но и в Германия, Италия, Испания, Португалия, Южна Корея, Канада, Австралия, Бразилия, Аржентина… Това означава, че в нашето световно общество съществува взаимозависимост.” А един от литературните агенти на брошурата казва: „Няма страна, в която есето да е нямало успех, макар и по различни причини.” В страните, посетени от Хесел, продажбите веднага скачат. Холандският му издател заявява: „Ако беше дошъл в Амстердам, щях да продам 100 000 екземпляра.”

В Съединените щати протестите на Уолстрийт минават под знака на арабската пролет, но според много наблюдатели имат много повече общо с европейските младежки движения на възмутените. За разлика от демонстрациите в арабските страни протестиращите в САЩ не се опитват да свалят правителството и не рискуват да бъдат разстреляни на площада. Затова пък исканията им се припокриват с тези на испанските indignados. И в Ню Йорк като в Мадрид протестират срещу банките, безработицата, полицейското насилие…

В Европа протестите също не спират. След Испания, където демонстрациите започват на 15 май, се надигат младите във Франция, Италия, Гърция, Израел… По инициатива на испанските младежи 15 октомври е обявен за Световен ден на възмутените и протестите обхващат 1000 града в 97 страни, като мишените са храмовете на финансите – Уолстрийт в Ню Йорк, Сити в Лондон, Европейската централна банка във Франкфурт.

И в основата на всичко това стои една малка книжка от трийсетина страници.

 

ПРИЗИВ НА ИСПАНСКИТЕ INDIGNADOS

 

15 октомври – Всички заедно за световна промяна

 

На 15 октомври хора от целия свят ще излязат на улиците и по площадите. От Америка до Азия, от Африка до Европа, тези хора се мобилизират, за да защитят правата си и да изискат истинска демокрация.  Сега е времето да се обединим в световен мирен протест.

Управниците работят в полза само на някои, като пренебрегват както волята на мнозинството, така и човешката и екологическата цена, която плащаме. Това нетърпимо положение трябва да бъде прекратено.

Нека кажем на политиците и на финансовите елити, че ние, народът, трябва да решим какво да е бъдещето ни.

Ние не сме тяхна стока, не сме стока на банкерите, които не ни представляват.

На 15 октомври ще се срещнем на улицата, за да положим основите на световната промяна, която желаем. Ще демонстрираме мирно и ще се организираме, докато не я постигнем.

Време е да се обединим. Време е да ни чуят.

Народи от целия свят, мобилизирайте са на 15 октомври.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени