Новата книга на Робърт Галбрейт излиза у нас през февруари 2021

21 октомври 2020 г.
Новата книга на Робърт Галбрейт излиза у нас през февруари 2021

Петата книга от поредицата за Корморан Страйк, озаглавена Troubled Blood, се появи едновременно в британските и американските книжарници на 15 септември. Преводът на български език се очаква през февруари 2021 година. Както е известно, Робърт Галбрейт е псевдоним на Дж. К. Роулинг.

Действието ни пренася от оживените улици на Лондон към Сейнт Моус, Корнуол, където детектив Страйк е прекарал по-щастливия период от детството си. Докато е на посещение при едно семейство в района, към него се обръща за помощ Анна, която не може да се примири с изчезването на майка си Марго преди четиресет години. Агенцията на Страйк междувременно се е разраснала, но той не се е нагърбвал с подобен неразрешен случай след развръзката в „Смъртоносно бяло“ и решава да приеме.  Докато Страйк и Робин се опитват да разнищят събитията от миналото, им се налага да се изправят срещу сериен убиец в ролята на главен заподозрян – всичко това на фона на сложни семейни отношения и покълващите между тях двамата чувства.

За целите на промоционалната кампания, свързана с излизането на Troubled Blood, неотдавна се състоя фейсбук събитие под заглавие „Робърт Галбрейт разговоря с Марк Билингам", което отбеляза изключителен успех. Дж. К. Роулинг прочете откъс от новия роман и отговори на въпроси на свои почитатели. На въпроса защо е предпочела неразплетен случай отпреди четиресет години, писателката отговаря така: „Обмислях такъв случай от известно време, защото се старая да разнообразявам сюжетите в отделните книги от поредицата. В този роман темите са свързани със загубата, дистанцията, раздялата. Представете си една жена, лекарка, която си тръгва от работа. В рамките на петте минути, които са й необходими, за да се добере до ресторанта, където има уговорка със своя приятелка, се случва нещо  - и тя изчезва завинаги“.

Книгата съдържа и мотиви, свързани с мистицизъм, ясновидство, свръхестествени явления. Роулинг споделя, че винаги се е интересувала от начина, по който хората търсят и намират обяснение в окултното. Вплитането на тези теми е мотивирано именно от стремежа й да изследва склонността на дадени индивиди да „изпълват пространството“ със своите надежди, хипотези и вярвания, когато фактите им убягват.

Целия разговор можете да чуете тук: https://www.facebook.com/CormoranStrikeNovelsOfficial/videos/1297889510544816/

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени