Кирил Златков с награда „Христо Г. Данов” за „Поезия“ на Пиер дьо Ронсар

13 октомври 2020 г.
Кирил Златков с награда „Христо Г. Данов” за „Поезия“ на Пиер дьо Ронсар

Тази година фестивалът и церемонията по връчване на наградите „Христо Г. Данов” се проведоха в интервала 29 септември – 4 октомври по изключение, заради здравната криза. Победителите бяха обявени на тържествена церемония в къщата музей „Христо Г. Данов" в Града под тепетата. 

Художникът Кирил Златков спечели наградата „Христо Г. Данов“ 2020 в категория Художник или дизайн и оформление на книга за изящния сборник Поезия от Пиер дьо Ронсар в превод на Кирил Кадийски. Това е първо представително двуезично издание с отбрани произведения на величавия ренесансов поет. През януари тази година сборникът беше номиниран за отличието „Златен лъв“ на Асоциация „Българска книга", което се връчва на издателски проект, съчетаващ достойнства на превода, дизайна, типографията и полиграфическото изпълнение.

„Колибри“ е в списъка на номинираните в категория „Българско издателство“, а в номинациите за „Автор на издание за деца“ присъства книжката „Приключенията на Пиляпа, бялото бръмбарче“ на Раймондо Варсано, издадена от „Колибри“.

Здравка Евтимова, автор на романи и сборници с разкази, беше отличена с наградата „Христо Г. Данов" за цялостен принос в националната книжовна култура. Произведенията на Евтимова, която от дълги години се изявява и като преводач, са преведени на над 30 езика.

Националната награда „Христо Г. Данов” е учредена през 1999 година от Министерството на културата, Национален център за книгата и Община Пловдив във връзка с провеждането на „Европейски месец на културата”. Оттогава наградата се присъжда ежегодно по случай 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, за принос в националната книжовна култура през предходната календарна година, в рамките на фестивала „Пловдив чете“.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени