Художничката Люба Халева беше отличена със „Златна четка“

13 октомври 2020 г.
Художничката Люба Халева беше отличена със „Златна четка“

В рамките на фестивала „Пловдив чете", организиран от издателство „Жанет 45“ със съдействието на Община Пловдив, бяха огласени тазгодишните носители на отличията „Орфеев венец“ и „Златна четка". 

Отличието „Златна четка" беше присъдено на талантливата художничка и илюстраторка Люба Халева. Сред последните й проекти е възхитителното самостоятелно издание на приказката Меко казано от Валери Петров, част от портфолиото на „Колибри“.

Люба е автор на художественото оформление на десетки български издания, в т.ч. на автори като Примо Леви, Етгар Керет, Зейди Смит, Туве Янсон, Даниил Хармс, Т.С. Елиът, Роберто Боланьо. Илюстраторка е на поредицата „Кратки разкази завинаги“ (ИК „Жанет 45“). През 2015 г. е удостоена с националната награда „Христо Г. Данов" 2015 в категорията „Изкуство на книгата".

През 2019 г. наградата  „Златна четка” за оформление на книги отиде при художника Стефан Касъров като признание за дългогодишната му работа по заглавия на „Колибри”, в т.ч. българските издания на Милан Кундера, поредиците „Съвременна европейска проза”, „Модерна класика” и „Амаркорд”.

Носител на „Орфеев венец" 2020 е Виктор Самуилов, писател и преводач, сценарист и автор на книги за деца и възрастни.

Честито на отличените!

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени