Милан Кундера дарява архива си на чешка библиотека

19 август 2020 г.
Милан Кундера дарява архива си на чешка библиотека

Милан Кундера, един от най-големите живи писатели, дари личните си книги на Моравската библиотека в Бърно. Дарението обхваща архива на 91-годишния творец и съпругата му Вера, негова дългогодишна спътница, както и произведения на Кундера, издадени на повече от 40 езика. В архива има статии от и за него, рецензии, критика, фотографии и илюстрации. Материалът ще бъде обработен и дигитализиран, за да е на разположение на читателите на Моравската библиотека.

Чешкият министър на културата Лубомир Заоралек приветства този жест и го определи като „изключително културно събитие“: „Милан Кундера много пъти е отбелязвал, че единствено авторът е пълновластен господар на своите творби. Ето защо решението му да дари своята библиотека на една чешка институция, е голямо събитие с важна символика. В бъдеще ние ще сме най-близо до творчеството му, същевременно този жест показва, че Кундера милее за родината си.“

Според директора на библиотеката проф. Томаш Кубичек „дарението на Милан Кундера е послание към чешките читатели, но също и коментар за отношението му към Бърно, неговото родно място.”

Дарението ще бъде описано и каталогизирано, а от следващата година ще заеме място в самостоятелна читалня, която ще носи името „Библиотеката на Милан Кундера”. Идеята е в нея да се организират литературни дебати, четения, научни дискусии. От Моравската библиотека уточняват, че цялата колекция ще бъде транспортирана от апартамента на Кундера в Париж през есента и веднага ще стане достъпна за широката общественост.

Милан Кундера напуска комунистическа Чехословакия и живее във Франция от 1975 година. Автор с бляскав експериментаторски талант, той постига международно признание с произведения като Книга за смеха и забравата, Смешни любови, Животът е другаде, Валс на раздяла, Безсмъртие, Шегата, Непосилната лекота на битието. Не по-малко ценни и интригуващи са есеистичните му творби - Завесата, Изкуството на романа, Завети и предателства, наскоро издадената у нас Една среща.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени