Георги Тенев беше удостоен с литературната награда „Дъбът на Пенчо“

29 май 2020 г.
Георги Тенев беше удостоен с литературната награда „Дъбът на Пенчо“

Писателят Георги Тенев е новият носител на литературната награда „Дъбът на Пенчо“. Отличието беше връчено на 28 май, когато се навършиха 108 години от смъртта на Пенчо Славейков.

Наградата се присъжда от авторитетния литературен критик Светлозар Игов, който е и неин учредител. Игов е професор по славянски литератури и автор на една от меродавните истории на модерната българска литература. Самата грамота, която няма материален израз, представя копие от графика на Харалампи Тачев. Връчването се състоя в местността „Дъбовете на Пенчо“ до Семинарията в Лозенец.

Георги Тенев е писател и сценарист, автор на проза, поезия и драматургия, изтъкнат общественик. Роден е през 1969 година в София. Завършва НГДЕК „Константин-Кирил Философ” и Софийския университет „Св. Климент Охридски“, по-късно следва и във Виенския университет. Автор е на романите „Партиен дом“ (Награда за български роман на годината на фондация „ВИК“, 2007), „Кристо и свободната любов“, „Господин М.“, „Български рози” и на сборниците с разкази „Жената на писателя”  и „Свещена светлина“ (отличен със стипендия за превод на Американския ПЕН център).

През 2019 г. „Колибри“ издаде романа „Балкански ритуал” - още едно свидетелство за разказваческата дарба на Тенев, съчетана с непокътната чувствителност и остро съзнание за язвите на нашето съвремие.

Отличието „Дъбът на Пенчо“ тази година е за цялостно творчество. Сред носителите на наградата от 2007 г. насам са Златомир Златанов, Милен Русков, Елена Алексиева, Георги Господинов, Йордан Ефтимов, Христо Карастоянов, Цветанка Еленкова.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени