Зулейха отваря очи и на екрана

17 май 2020 г.
Зулейха отваря очи и на екрана

Световният бестселър на Гузел Яхинa „Зулейха отваря очи“, издаден и у нас с логото на „Колибри“, беше превърнат в праймтайм сериал. Главната роля е поверена на актрисата Чулпан Хаматова, родом от Казан. Това е най-гледаният сериал в Русия от началото на 2020 година. Досега повече от 36,5 милиона са го гледали по телевизията и повече от 20 милиона - в интернет.

Сюжетът ни пренася в глухо татарско селце от 1930-а година, в един потресаващо мрачен патриархален свят, в който властват жестоките извечни норми на подчинение и унижение на жената. В съдбата на Зулейха настъпва неочакван поврат. Драматичните исторически събития - разкулачването и колективизацията в Русия, разрушават познатия й живот и я изправят пред тежко изпитание: останала безприютна и сама, тя се оказва сред стотиците «врагове» на съветската власт, насила прогонени от родните им домове и отпратени в товарни вагони в Сибир.

С публикуването си романът отприщва бурни реакции в Русия, защото засяга редица културни, етнически, религиозни и социално-политически теми. Но за него Гузел Яхина получава най-престижните литературни отличия за 2015 г.: националните награди „Большая книга“, „Ясная поляна“ и „Книга года“ – небивало до този момент постижение.  „Зулейха отваря очи“ е сред финалистите за френската награда „Медиси”, печели и наградата „Сирано“ на френското издание Le Courrier de Russie.  Книгата е преведена на 34 езика.

Впрочем преди броени дни в нарочно обръщение председателят на партията „Комунистите на Русия“ Максим Сурайкин изрази негодуванието си по повод сериала: „Всеки пасквил относно съветското ни минало е удар за целия руски народ.“, обоснова се той. „Тези господа си измислят факти, които очернят страната ни.“ И ако все пак се питате за какво отваря очи Зулейха, отговорът е прост: за свободата да мисли и да се бори за оцеляването си. Но и за свободата да обича в сърцето на един земен ад…

„Зулейха отваря очи“ е преведен на български от Ася Григорова. „Колибри“ ще издаде и новия роман на Гузел Яхина, който носи заглавие „Деца мои“.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени