100 години от рождението на Валери Петров

21 април 2020 г.
100 години от рождението на Валери Петров

На 22 април 2020 г. се навършват точно 100 години от рождението на големия български творец Валери Петров. 

Мнозина се изненадват, че непрежалимият виртуоз на словото е завършил медицина, упражнявал е съвестно лекарската професия, макар и за кратко. Посвещава се на литературата, защото в нея разпознава своето истинско призвание - единствено тя удовлетворява неутолимия му копнеж за смисъл и съвършенство. Достатъчно е да споменем блестящите, крайъгълни за българския език преводи на Шекспир и превода на знаменитото произведение на Гьоте „Фауст“. Освен че е неимоверно взискателен към себе си преводач, поет, драматург и киносценарист от изчезващия вид на „хвърчащите хора”, Валери Петров е сладкодумен разказвач и автор на прекрасни произведения за деца, много от които имат филмови версии и драматизации. Незабравими са приказките  „Копче за сън”, „Меко казано”, „В лунната стая”, „Пук!” и „Бяла приказка”, обединени в сборника „Пет приказки”.

В навечерието на 100-годишнината от рождението му „Колибри“ издаде четири от тях като поредица от самостоятелни книжки. Великолепно илюстрирани от Люба Халева („Меко казано”), Мария Налбантова („Копче за сън“), Мила Янева-Табакова  („Пук!“) и Росица Ралева („В лунната стая“), изданията бяха удостоени с награда „Христо Г. Данов“ 2019 в категория „Изкуство на книгата“. В художественото оформление на поредицата участва и Кирил Златков, творчески директор на проекта е Силвия Вагенщайн.

Няма съмнение, че датата 22 април 2020 г. ще бъде повод за много инициативи в памет на Валери Петров. Защото го обичаха будни, мислещи, „хвърчащи“ хора от всички възрасти. И защото мъдростта, отговорността към думите, богатството на неговата дарба няма как да бъдат оспорени, нито светлината на творческите му завети - приглушена. Вече в епилога на живота си, той продължаваше да вярва в идеята за едно по-справедливо и хармонично общество.

Сега приказките на Валери Петров, издадени от „Колибри", могат да бъдат поръчани онлайн със специална отстъпка от 35%.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени