Мария Налбантова с номинация за награда „Полет в изкуството“

14 април 2020 г.
Мария Налбантова с номинация за награда „Полет в изкуството“

Номинираните за отличието „Полет в изкуството“ на Фондация „Стоян Камбарев“ вече са известни. Сред тях е екстравагантният визуален артист Мария Налбантова. 

Наградата на името на известния български театрален режисьор се превърна в едно от най-чаканите и престижни отличия за млади творци у нас. Фондация „Стоян Камбарев“ подкрепя не само победителя, а и всички номинирани, които получават безценна помощ за осъществяването на конкретни арт проекти. Мария е номинирана заради самостоятелната изложба „Прогноза за времето“, състояла се през 2018 г. в галерия „Васка Емануилова“, както и за илюстрациите към изданието Копче за сън на Валери Петров. Забелязана е заради специфичния си и оригинален артистичен поглед и дръзкото съчетаване на различни медии като графичен дизайн, илюстрация, художествени и алтернативни печатни издания, книги-обекти, текстил, бродерия, инсталации-колажи, документални материали и архиви. 

Мария Налбантова завършва Националната художествена академия. Учи по програма „Еразъм“ към факултета за изящни изкуства в Университета в Гранада, Испания, където участва в няколко изложби. През 2018 г. в галерия „Васка Емануилова“ се състоя самостоятелната ѝ изложба „Прогноза за времето” с куратор Даниела Радева, част от платформата за съвременно изкуство и млади автори „Място за срещи“ на СГХГ. През 2019 г. Мария става финалист на стипендията „С усилия към звездите”, Фондация „Културни перспективи”. През 2019 г. и 2020 г. е номинирана за Награда за съвременно изкуство БАЗА. 

Нейна е заслугата за великолепните илюстрации в изданието „Копче за сън“ от Валери Петров на издателство „Колибри“, което е част от поредица книжки с приказки, спечелила Националната награда „Христо Г. Данов“ 2019 в категория „Изкуство на книгата“. Преди броени дни „Колибри“ издаде и „Домашна читанка“ - красив сборник с класически детски произведения, в който също се открояват свежите и оригинални илюстрации на Мария. Читанката съдържа стихотворения, разказчета, гатанки и поучителни истории от Златния фонд на българската литература, а сред авторите се нареждат Дора Габе, Елин Пелин, Елисавета Багряна, Иван Цанев, П.К. Яворов, Цанко Церковски, Веса Паспалеева.

Останалите млади творци, номинирани за награда „Стоян Камбарев” 2020, са влогърът и кинорежисьор Крис Захариев, автор на проекта „Да се изгубиш нарочно“, съвременният танцьор и пърформър Васил Дипчиков, актрисата Мартина Апостолова и 17-годишният виолончелист Сион Найман. Фондацията отложи единадесетата церемония за връчване на наградите „Полет в изкуството“ за 1 юни 2020 г.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени