Джон льо Каре е отличен за приноса си към демокрацията

27 март 2020 г.
Джон льо Каре е отличен за приноса си към демокрацията

Майсторът на шпионския роман Джон льо Каре е последният носител на наградата „Olof Palme“ за „принос към демокрацията“. Още през януари авторът на „Най-търсеният човек“ заяви, че ще дари сумата от 100 000 долара (паричната стойност на наградата) на  международната хуманитарна неправителствена организация „Лекари без граници“.

Наградата е учредена през 1987 г. на името на шведския държавник социалдемократ Олоф Палме с цел да отличава „изключителни постижения в сферата на антирасизма, правата на човека, международното разбирателство, мира и сигурността“. Сред носителите й през годините са Вацлав Хавел, Кофи Анан, Анна Политковская, Роберто Савиано, датският романист Карстен Йенсен и „най-опасният човек в Америка“ Даниел Елсбърг, който разобличи престъпните действия на правителството на САЩ във връзка с войната във Виетнам през 1971 г. 

Творчеството на 88-годишния Джон льо Каре, чието истинско име е Дейвид Корнуел, е предупредителен знак за алчността и цинизма на корпорациите, за безскрупулните политически машинации и злоупотребата с власт на световните сили. Авторът ни призовава да бъдем нащрек за безотговорната игра на корумпирани политици с нашето здраве и благосъстояние, за нарастващата международна престъпност, за напрежението в Близкия изток и тревожното разпалване на ксенофобията в Европа и САЩ. Според организаторите на наградата „кариерата на Джон льо Каре има изключителен принос в съвременната борба за свобода, демокрация и социална справедливост“.

По думите на друг голям стилист, Джон Банвил, „изобретателното перо на Льо Каре и майсторството, с което документира заговори и предателства, имат мощно и разтърсващо въздействие“. Сред прочутите му произведения е трилогията „Карла“, а романът „Шпионско наследство“ е плод на желанието му „да се застъпи за Европа“ в навечерието на референдума, завършил с Брекзит. Писателят е известен и със скептицизма си към литературните отличия. През 2011 г., когато беше номиниран за Man Booker International, той поиска името му да бъде оттеглено от списъка с аргумента, че не се състезава за литературни награди.

Предстои да бъде издаден на български новият му роман - „Работа с агенти на терен“. В основата на сюжета лежи сговорът между Съединените щати на Доналд Тръмп и британските служби за сигурност с цел подкопаване на Европейския съюз.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени