Роман Полански с награда „Сезар“ за „Офицер и шпионин“

02 март 2020 г.
Роман Полански с награда „Сезар“ за „Офицер и шпионин“

Роман Полански беше удостоен с награда "Сезар" за режисура за първокласната историческа драма „Офицер и шпионин“. Екранизацията по романа на Робърт Харис, посветен на аферата "Драйфус", се сдоби с още две статуетки – за най-добър адаптиран сценарий и за костюми. Въпреки разразилата се полемика филмът беше номиниран в 12 категории, в т.ч. за главна роля на Жан Дюжарден, чието изпълнение също заслужава овации.

Полански не се яви на официалната церемония по връчване на френския еквивалент на наградата Оскар, за да не бъде „линчуван“, което не попречи на феминистки групи като "Osez le Feminisme" да организират протест срещу решението на журито. Актрисата Адел Енел, която беше номинирана за ролята си в „Портрет на момиче в пламъци“, демонстративно напусна залата при обявяването на носителя на наградата за режисура. Никой от екипа на филма „Офицер и шпионин“ не присъстваше на бляскавото събитие, навярно от съпричастност към Полански.

Филмът на режисьора Ладж Ли продължава своя триумф – „Клетниците" отнесе „Сезар" за най-добър филм, монтаж, изгряваща звезда (Алексис Маненти) и наградата на публиката. Анаис Демустие беше отличена с приз за най-добра актриса за ролята си в политическата драма „Алис и кметът", а отличието за най-добър актьор отиде при Рошди Зем за превъплъщението му в „Рубе, светлина". Южнокорейската психологическа сатира „Паразит“ се увенча с наградата за чуждоезичен филм.

Зашеметяващата Фани Ардан, която спечели награда за поддържаща роля във филма „Славни времена“, се изказа в подкрепа на Полански: „Когато обичам някого, аз го обичам страстно. Много обичам Роман Полански и съм щастлива за него. Разбирам, че не всички са съгласни с този избор, но... да живее свободата!“ Киноиконата Брижит Бардо също защити Полански с публикация в Twitter: „За моя радост Полански е жив и спасява киното от неговата посредственост! Оценявам го според таланта му, а не според личния му живот! Съжалявам, че никога не съм снимала с него!"

Припомняме, че „Офицер и шпионин“ беше сред акцентите на петото издание на Международния кино-литературен фестивал CineLibri. Филмът беше показан у нас непосредствено след като грабна Голямата награда на журито във Венеция и получи висока оценка както от критиката, така и от широката публика.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени