Авторът на "The Volunteer" с награда COSTA 2019

31 януари 2020 г.
Авторът на

„За мен беше истинско удоволствие и привилегия да споделя тази история с вас.“ С тези думи Джак Феъруедър,  авторът на биографичната книга The Volunteer („Доброволецът”), прие престижната литературна награда Costa на празнична церемония, състояла се в Лондон.

Разказът за съдбата на полския войник от съпротивата Вѝтолд Пилѐцки, който влиза по своя воля в концентрационния лагер в Аушвиц, за да осветли ужасите там, несъмнено заслужава присъденото отличие. Българското издание ще излезе до края на годината с логото на „Колибри“.

Председателят на журито на наградата Costa Сиан Уилямс мотивира решението така: „Аз и колегите ми бяхме единодушни в избора си на The Volunteer от Джак Феъруедър. Това е една изключителна история, която носи заряд на трилър и се чете като роман, а се уповава на факти. История, каквато никой от нас не е чел до този момент – забележителна книга, която трябваше да бъде написана”. Уилям похвали изследователската работа на Феъруедър и отбеляза, че за първи път се появява толкова щателен, подплатен с много и различни източници текст за съпротивата в Аушвиц.

Бившият военен  репортер Джак Феъруедър посвети наградата на децата на Вѝтолд Пилѐцки – Анджей и Зофиа. По думите на писателя през 1948 г., докато са били на училище в Полша, те са чули как обявяват, че баща им е екзекутиран „за предателство и държавна измяна“. Следват 50 години, в които семейството на Пилецки е в пълно неведение какво е сторил той в лагера на смъртта…

Уилямс подчерта, че събитията по случай 75-годишнината от освобождаването на Аушвиц не са повлияли на решението на журито: „Всички чувствахме, че това е книга, която се откроява с достойнствата си, отделен е въпросът, че е съвсем навременна. Защото в момента речта на омразата звучи все по-често, престъпността и омразата се увеличават, антисемитизмът също. И е важно гласове като този на Феъруедър да бъдат чути.“

Сред досегашните носители на наградата са Кейт Аткинсън, Хилари Мантел, Хелън Дънмор, Себастиан Бари.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени