Отличия „Златен лъв“ за издателство „Колибри“

06 януари 2020 г.
Отличия „Златен лъв“ за издателство „Колибри“

Асоциация „Българска книга” и журито от експерти номинираха за награда „Златен лъв” – 2019 издателство „Колибри” за:

- сборника ПОЕЗИЯ от Пиер дьо Ронсар в качеството му на издателски проект, който комбинира достойнства на превода, дизайна, типографията и полиграфическото изпълнение;

- двутомника РОЗАТА НА БАЛКАНИТЕ от Иван Илчев - за оригинален авторски принос към популярното представяне на българската история!

Сборникът „Поезия“ се явява първо представително двуезично издание с отбрани произведения на величавия ренесансов поет Пиер дьо Ронсар, претворени на български от поета Кирил Кадийски, който е и съставител на книгата. Художественото оформление е дело на Кирил Златков. Тази значителна част от творчеството на Ронсар (става дума за избрана любовна лирика от сборниците „Оди“ и „Любовни стихове“) се счита за най-стойностна и има най-големи шансове да достигне до съвременния читател.

Розата на Балканите. Кратка българска история за любопитни читатели“ е впечатляващо издание в два тома, които обхващат респективно историята на България до края на XIX век и българската история през XX век. По думите на д-р Антонина Желязкова с този труд проф. Иван Илчев, известен с елегантното си чувство за хумор, се подсмихва иронично на най-консервативната академична гилдия, тази на историците. Макар, дори потомствено, да принадлежи към нея.

Благодарим за оказаната чест на Асоциация „Българска книга”. Най-вече благодарим на авторите на тези скъпоценни издания и на всички участници в тяхното осъществяване!

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени