Нова детска книжка учи децата да свързват букви и звукове

23 октомври 2019 г.
Нова детска книжка учи децата да свързват букви и звукове

Моята тетрадка Монтесори за буквите и звуковете е продължение на поредицата Моята тетрадка Монтесори Откривам числата и Моята тетрадка Монтесори Околен свят, но е изцяло български продукт, съобразен с програмите за обучение по български език и литература в предучилищна възраст и първи клас на началния образователен етап.

Тя е предназначена за деца на 4-7 годишна възраст, които започват да се учат да разпознават буквите и да пишат.

Тя е подходяща както за деца от двете подготвителни групи на детската градина (3. и 4. група), така и за първокласници, които изучават българската азбука. При създаването на тетрадката са приложени елементи от Монтесори подхода при усвояване на звуци и букви. Преди да е в състояние да пише, детето трябва да укрепи ръката си и да усъвършенства движенията й. Рисунките за довършване чрез повторение на точките и задачите за оцветяване са съобразени с възрастовите възможности и познания на децата и допринасят за усъвършенстване фината моторика на ръката им с цел успешно усвояване на писането.

В Моята тетрадка Монтесори за буквите и звуковете е използван българския ръкописен шрифт, който се прилага в букварите и тетрадките за писане за първи клас, а подредбата на буквите е съобразена с изискванията на новата програма по БЕЛ за начален образователен етап.

Тетрадката съдържа по един разтвор за всяка буква, като буквата е разположена отляво със стрелки, указващи начина на изписване, а съседната страница съдържа рисунки на обекти, които започват или съдържат съответната буква и децата следва да направят аналогия между буквата и звука.

Картинките са придружени от пунктири, които да се свържат или приканват децата към оцветяване, за да развият фината моторика на ръката и да се улесни процесът на изучаване на писането.

Всички илюстрации са придружени от забавни текстове и задачи, които да стимулират детското въображение и възприятието на букви и звукове.

В края на тетрадката има и упражнения за изписване на буквите от начална точка, които позволяват на децата да упражняват движенията на ръката. Размерът на буквите е достатъчно голям, за да не затруднява малките ученици и да им позволи да направят първи стъпки в писането.

Автори на помагалото са Марияна Миткова и Десислава Йорданова – Пурко.

Марияна Миткова е специалист предучилищна педагогика с първа квалификационна степен и е преминала квалификационен курс „Обучение по Монтесори. Метод за деца от  до 6 години.“

Десислава Йорданова – Пурко, е художник илюстратор с множество проекти за деца в биографията си. Нейните рисунки са леки, достъпни, реалистични и игриви.

Художественото оформление на книжката е дело на известния художник Кирил Златков.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени