Първа световна среща на еврейската сефарадска общност

14 септември 2011 г.
Първа световна среща на еврейската сефарадска общност

ПЪРВАТА СВЕТОВНА СРЕЩА НА ЕВРЕЙСКАТА СЕФАРАДСКА ОБЩНОСТ ще се състои на 19-21 септември. По инициатива на Министерство на външните работи на Кралство Испания, на Сефарадския център в Мадрид, Испанския културен институт „Сервантес“ и на Организацията на българските евреи „Шалом“, в София и Пловдив ще се срещнат лидерите на сефарадските евреи от Балканите, Северна Африка и Латинска Америка.

„Сефарад“ е названието на Испания на древния език иврит, а прогонените от Инквизицията преди петстотин години испански евреи носят названието„сефаради“. И до днес сефарадите, особено по-възрастното поколение, общуват помежду си на средновековния испански, наречен ладино или юдео-еспаньол, съхраняват спомена за някогашната си иберийска родина, пеят песните си на този език, а много фамилни имена носят произхода си от напуснатите някога родни места – Севиля, Толедо, Бехар, Каталан, Аройо, Алкалай…

Романът на писателя Анжел Вагенщайн „ДАЛЕЧ ОТ ТОЛЕДО“(по елементи от който е заснет и филмът „След края на света“), освен у нас, е публикуван с голям медиен отзвук в Испания, Франция, Италия, Полша, Чехия и пр. Този роман стана причина част от Световната сефарадска среща да се състои в родния град на автора – Пловдив. На специално организираното честване на Анжел Вагенщайн, който е и почетен гражданин на града, слово за романа ще произнесат кметът на Толедо, представители на Сефарадския център в Мадрид и на пловдивската общественост. Предвижда се и побратимяването на двата старинни града – някогашната столица на Испания Толедо и някогашната столица на Източна Румелия Пловдив.

По горния повод издателство „Колибри“ пусна на книжния пазар ново, луксозна издание на романа.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени