Елена Феранте с нов роман на 7 ноември

13 септември 2019 г.
Елена Феранте с нов роман на 7 ноември

Новият роман на световноизвестната италианска писателка Елена Феранте излиза на книжния пазар на 7 ноември 2019 г. след четиригодишна пауза. Заглавието все още е строго секретно, а това усилва любопитството на милионите почитатели на мистериозната авторка. Единствената отстъпка пред глада за новини е кратък пасаж от книгата, разпространен от издателите. Той подсказва, че действието се развива в Неапол, където скоро приключиха снимките на сериала „Гениалната приятелка” 2.

Елена Феранте има в творческата си биография 9 романа, издадени на над 40 езика. Първият й роман L'amore molesto („Мъчителна любов"), е публикуван през 1992 г. Следват още няколко книги, оценени високо и от публиката, и от критиката, в т.ч. романа „Дни на самота”, издаден от „Колибри”. Забележителен успех авторката постига с тетралогията неаполитански романи, която се превърна в световен феномен и вдъхнови заснемането на 32-сериен телевизионен филм. Само от „Гениалната приятелка" са продадени 5,5 милиона екземпляра за по-малко от две години. 

Когато излиза „Новото фамилно име", втората книга от този смайващ епос за женската идентичност, в. „Тайм" включва авторката в списъка на стоте най-влиятелни личности в света. А „Историята на изгубеното дете", четвъртият роман от поредицата, който излиза в България през октомври, е удостоен със Златен медал на Независимите издатели и е номиниран за международната награда „Ман Букър”.

Голямата мощ на тази творба, изследваща женската вселена в цялата й сложност, е в начина, по който писателката разширява повествователното поле, за да нарисува портрета на цяла една страна. И четирите романа са обвързани с Неапол, те са Неапол, защото отразяват атмосферата, диалекта, страстите, манталитета на жителите му. Поредици като тази връщат удоволствието от класическия, майсторски изваян билдунгсроман.

В края на 2016 г. италианският разследващ журналист Клаудио Гати разбуни духовете, заявявайки, че е разкрил самоличността на Елена Феранте. Според него зад прочутия псевдоним се крие преводачката Анита Рая. Информацията не беше официално потвърдена, а Гати отнесе много критики за това, че е нахлул в личното пространство на писателката.  За упоритите опити да бъде разкрита самоличността й, Феранте се произнася така: „Веднъж написани, книгите нямат нужда от своите автори“.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени