Новият роман на Амели Нотомб с номинация за „Гонкур” 2019

13 септември 2019 г.
Новият роман на Амели Нотомб с номинация за „Гонкур” 2019

За да усетиш жажда, трябва да си жив.

Това изречение четем на корицата на Soif („Жажда”), новия роман на Амели Нотомб, който ще бъде издаден и у нас. Успехът му е предизвестен, защото вече донесе номинация за „Гонкур” на ексцентричната белгийска авторка, чийто талант да смущава читателя е неоспорим, а ритъмът й на писане – безмилостен.

Нотомб има доста отличия в актива си, включително Голямата награда на Френската академия, а това е трета номинация за престижната награда „Гонкур” след „Изумление и трепет” (1999) и "Métaphysique des tubes" (с английско заглавие „Характерът на дъжда"), който й носи номинация през 2000 година. В „Жажда” разказът тече от името на Исус, малко преди да го разпънат на кръста.

Критиката определя романа като „амбициозен, оригинален, философски, солиден, горчив” и като изключително рисково начинание, като се има предвид популярността на главния му герой. Според Littéraire Magazine Le Nouveau „Амели Нотомб е подписала прекрасна творба, която не е нищо друго освен чудо!" В дългия списък с тазгодишните фаворити на журито присъстват още 14 заглавия, краткият ще бъде оповестен на 27 октомври, а победителят ще стане ясен на 4 ноември. За мнозина е изненадващ фактът, че Ян Моакс отсъства от номинациите.

Докато чакаме българското издание на “Soif”, имаме възможност да се насладим на театрална адаптация по един от по-ранните романи на писателката – „Козметика на врага”. Постановката е на ДТ „Стефан Киров” – Сливен, режисьор е Петър Денчев.

Спектакълът е включен в паралелната програма на кино-литературния фестивал Синелибри 2019 и ще се играе в театър „Азарян” в столицата на 15 октомври от 19:00 часа. Ролите са поверени на Ивайло Гандев, Димитър Марков и Самуела-Ивана Церовска.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени