Как да подготвим четвъртокласниците за изпита по български в края на годината

06 август 2019 г.
Как да подготвим четвъртокласниците за изпита по български в края на годината

През последните години в началния образователен етап от 1. до 4 . клас бяха въведени нови учебни програми по всички предмети, в т.ч. по български език и литература. Децата, които ще бъдат в четвърти клас през учебната 2019-2020 г. ще бъдат първият випуск, който ще се яви на задължителното Национално външно оценяване след 4. клас по новите учебни програми. Учениците вече няма да бъдат тествани по всички учебни предмети, както досега, а само по български език и литература и по математика. И по двата предмета програмите вече са различни от тези, по които се явявиха четвъртокласниците в края на тази учебна година.

Новото учебно помагало на „Колибри“ – „Български език и литература 4. клас. Подготовка за външно оценяване“, цели да подготви децата за този изпит, като им припомни наученото през четирите години на началния образователен етап. 

Автори на това издание са известните автори на учебници по български език и литература по новите програми за 1.-4. клас. проф. Мария Герджикова, Красимира Алексова и Деспина Василева.

Първата част на „Български език и литература, 4. клас. Подготовка за външно оценяване“ синтезира в табличен вид цялата изучавана граматика на българския език от 1. до 4. клас. Граматическите правила са изведени в таблици, като срещу всяко от правилата са посочени конкретни примери от езика. Срещу всяка граматическа тема, оформена в таблица на една страница, са разположени практически упражнения за затвърждаване на наученото.

Втората част на изданието включва десет тренировъчни теста по изпитния формат на МОН, които да подготвят малките ученици за външното оценяване в края на годината. В края си помагалото съдържа ключ с верните отговори.

Бланки за отговорите към тестовете по формата на Националното външно оценяване след 4. клас и 10 диктовки са допълнителни материали, включени в „Български език и литература 4. клас. Подготовка за външно оценяване“ – незаменим помощник и за началния учител.

Предимство на това учебно помагало е, че то може да бъде използвано и от децата във 2. и 3. клас, които да решават само тези упражнения, чиято граматика вече са изучили.  

https://www.colibri.bg/knigi/1760/bylgarski-ezik-i-literatura-4-klas

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени