Детската поредица на Валери Петров с награда „Христо Г. Данов“ 2019

18 юни 2019 г.
Детската поредица на Валери Петров с награда „Христо Г. Данов“ 2019

Издателство „Колибри” спечели награда „Христо Г. Данов" 2019 в категория „Изкуство на книгата" за новата поредица от детски книжки на Валери Петров! По традиция наградите бяха връчени в рамките на инициативата „Пловдив чете” на церемония в къща музей „Христо Г. Данов” в Града под тепетата.

Новите издания на класическите приказки „Пук!”, „Меко казано”, „В лунната стая” и „Копче за сън” са възхитително замислени и вече донесоха радост и вдъхновение на малки и големи. Четирите книжки са с оригинални авторски илюстрации, дело на Мила Янева-Табакова ("Пук!"), Мария Налбантова ("Копче за сън"), Росица Ралева ("В лунната стая"), Люба Халева ("Меко казано"). В художественото оформление участва и Кирил Златков. Творчески директор на проекта е Силвия Вагенщайн. „Колибри” изказва благодарност за доверието на семейството на ненадминатия разказвач за деца, поет, преводач и драматург Валери Петров.

Tеодора Димова е тазгодишният носител на голямата награда „Христо Г. Данов" за цялостен принос към националната книжовна култура. Авторката на „Майките” и „Адриана” не скри вълнението си от високото отличие, припомняйки, че романът на баща й „Тютюн” е написан недалеч от мястото на събитието. „Писателят се познава не по това какво пише, а по онова, което не си позволява да пише", подчерта тя.

Чавдар Ценов отнесе наградата за българска художествена литература за романа „Накъде тече реката" („Жанет 45"). С отличието за преводна художествена литература беше удостоена Лиляна Табакова - за превода на "Бестиарий" от Хулио Кортасар („Агата-А"), а призът в категория „Хуманитаристика" отиде при Веселин Методиев за книгата „Един много добър човек: Константин Стоилов и политическата добродетел" (Издателство на Нов български университет). Сред номинираните в категория „Хуманитаристика" беше и Невяна Андреева за превода на „Да мислиш двайсети век” – блестяща книга с беседи на Тони Джъд с неговия ученик и последовател Тимъти Снайдър, която обхваща някои от най-важните идейни ядра на политическата мисъл през миналия век.

Наградите бяха излъчени от жури в състав: Александър Държиков, зам.-кмет на община Пловдив, Силва Хачерян, началник отдел „Регионални дейности" в министерството, проф. Светлозар Игов – хуманитарист, доц. Пламен Дойнов – литературовед, Георги Ангелов - преводач, Иван Александров - директор на РБ „П. Р. Славейков" - Велико Търново, Регина Далкалъчева, художник, Димитър Христов, писател и преводач.

Националната награда „Христо Г. Данов" е учредена през 1999 г. от Министерството на културата и община Пловдив във връзка с провеждането на „Европейски месец на културата". Присъжда се всяка година за принос в националната книжовна култура на творци, ангажирани със създаването и популяризирането на книгата - автори, преводачи, издатели, художници, критици, книгоразпространители и библиотечни дейци.

 

Ето и останалите наградени по категории:

Издание за деца: Издателство „Лист” за поредицата „Детски шедьоври от велики писатели“

Представяне на българската книга: Предаването „Артефир” на програма „Христо Ботев" на БНР с екип: Александър Михайлов, Валентина Михайлова, Дарина Маринова, Димитрина Кюркчиева, Невена Праматарова, Рада Стойкова, Радослав Чичев, Силвия Чолева, Яна Пункина – за представяне на български книги и автори

Библиотеки и библиотечно дело: Регионална библиотека „Христо Ботев“ - Враца за уебсайта „Карта на времето – дигитален архив на област Враца“, изграден по проект „Карта на времето"

Електронно издаване и нови технологии: Регионална библиотека „Партений Павлович" - Силистра за проекта „Е-портал на паметта и знанието – маршрути на историческата памет, живото културно наследство и европейските знания"

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени