Художникът Стефан Касъров беше отличен със „Златна четка“

12 юни 2019 г.
Художникът Стефан Касъров беше отличен със „Златна четка“

В рамките на 17-ото издание на фестивала „Пловдив чете",  който се организира всяка година по инициатива на издателство „Жанет 45“ и със съдействието на Община Пловдив, бяха връчени наградите на тазгодишните носители на „Орфеев венец” и „Златна четка”. Церемонията се състоя на 11 юни в Античния театър в Града под тепетата.

Наградата  „Златна четка” за оформление на книга отиде при художника Стефан Касъров като признание за дългогодишната работа по заглавия на „Колибри”, в т.ч. българските издания на Милан Кундера, великолепни книги от поредиците „Съвременна европейска проза”, „Модерна класика” и „Амаркорд”, „Съновидение за св. Борис I“ на Анжел Вагенщайн и много, много други. Касъров, чиито оригинални художествени решения  винаги са будили респект, е носител и на диплом и номинация за наградата „Христо Г. Данов“ в категория Изкуство на книгата.

Поетът Иван Ланджев беше удостоен с „Орфеев венец" за стихосбирката „Ти, непрестанна новина”. Елегантната пластика - копие на художника Жорж Трак, която се връчва за изключителен принос към съвременната поезия, беше съпроводена с парична премия в размер на 5000 лв. Ланджев изказа благодарност за топлото посрещане и вниманието на пловдивската публика през годините.

Името му съвсем заслужено намери място в достолепната редица от лауреати на „Орфеев венец”: Константин Павлов, Валери Петров, Борис Христов, Петър Анастасов, Дамян Дамянов (посмъртно), Стефан Цанев, Иван Теофилов, Иван Цанев, Иван Вълев, Калин Донков, Екатерина Йосифова и Александър Секулов.

Честито на отличените!

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени