BAFTA за адаптацията на романите за Патрик Мелроуз

02 май 2019 г.
BAFTA за адаптацията на романите за Патрик Мелроуз

Популярният сценарист и автор на бестселъри Дейвид Никълс спечели наградата на Британската академия за филмово и телевизионно изкуство за адаптацията по романите за Патрик Мелроуз, подписани от Едуард Сейнт Обин!

Авторът на „Винаги в същия ден” (Hodder) се изправи срещу Лени Джеймс („Спаси ме”), Фийби Уолър-Бридж („Да убиеш Ева”) и Ръсел Т. Дейвис („Един много английски скандал”) в същата категория. На церемонията в Лондон, която се състоя на 28 април, минисериалът с участието на Бенедикт Къмбърбач в ролята на Мелроуз беше отличен и с награда за дизайн на продукцията.

Никълс се обърна към публиката с думите: „Да бъда номиниран с Ръсел Т. Дейвис, Фийби и Лени, е необикновена чест за мен, наистина. Бих искал да благодаря на актьорите и екипа – това е фантастичен екип, най-доброто, на което можехме да се надяваме, а какво да кажем за изключителната, всеотдайна работа на Бенедикт”.

Спряган като най-блестящия романист на своето поколение, Едуард Сейнт Обин е автор на осем романа, но най-известна е автобиографичната му поредица от пет книги с главен герой Патрик Мелроуз, която рисува правдива картина на живота на упадъчната аристокрация, нерядко съпроводена с язвителен сарказъм към безплодното съществуване на прослойката с унаследено богатство. През 2006 г. романът „Майчино мляко“ е номиниран за наградата „Букър“, а през 2012 г. е филмиран.

Чудо голямо, първият том от поредицата, получава наградата „Бети Тръск“ през 1992 година. В тази история за съкрушението и възвисяването хапливият и разобличителен присмех откроява истина, която деликатната емоционалност и проницателният ум на автора могат да понесат единствено в контекста на литературното иносказание. Романът има българско издание в превод на Надежда Розова.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени