Задава се грандиозният финал на поредицата „Милениум”

15 март 2019 г.
Задава се грандиозният финал на поредицата „Милениум”

Шестият и последен роман от култовата поредица „Милениум” носи заглавие „The Girl Who Lived Twice” (“Момичето с два живота”). Премиерата на шведското издание е на 22 август 2019 година, автор е Давид Лагеркранс.

Няколко думи за сюжета:

Мъж е намерен мъртъв в парк в центъра на Стокхолм. Всичко навежда на мисълта за трагична смърт на бездомник, но идентичността на убития не може да бъде установена. Медицинският експерт Фредерика Ниман подозира, че случаят е по-сложен, отколкото изглежда, и се обръща за съдействие към Микаел Блумквист.

Последният реагира с известна неохота, но скоро става ясно, че бездомникът се е навъртал край Йоханес Форсел, шведския министър на отбраната. Какво общо може да имат двамата? Микаел на свой ред разчита на помощ от Лисбет Саландер, но след погребението на Холгер Палмгрен тя е напуснала страната и е неоткриваема…

Без знанието на Микаел Лисбет заминава за Москва, за да разчисти сметките си със сестра си Камила. Ексцентричната суперхакерка вече е взела решение: Тя ще бъде преследвачът. И няма да се остави да бъде преследвана.

„The Girl Who Lived Twice” (“Момичето с два живота”) е грандиозният финал на серията "Милениум", по-точно на продължението й, подписано от Давид Лагеркранс. Сюжетът преплита политически скандали и международна игра на власт с ролята на ДНК технологиите; в повествованието се намесват няколко експедиции до Хималаите и фабрики за тролове, разпространяващи омраза.

На читателите им е трудно да повярват, че „Момичето с два живота" е последният роман от поредицата „Милениум”, но официалният отговор на издателство Norstedts в лицето на Ева Гедин потвърждава това. Засега не се предвижда друг писател да поеме щафетата от Лагеркранс.

Автор на първите три романа от поредицата е шведският разследващ журналист Стиг Ларшон, който, за съжаление, не доживя нейния триумф. До момента от пенталогията в света са реализирани над 100 милиона екземпляра (!), което я превръща в истински издателски феномен. Наскоро излезе киноверсията на четвъртата книга - „Онова, което не ме убива”, с Клер Фой в ролята на Лисбет.

Преводът на българското издание на The Girl Who Lived Twice е поверен на Любомир Гиздов.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени