Нова авторска поредица от издания на Труман Капоти

25 януари 2019 г.
Нова авторска поредица от издания на Труман Капоти

През 2019 г. „Колибри” започва нова поредица от издания на големия американски разказвач Труман Капоти. Емблематични за творчеството му заглавия като „Хладнокръвно”, „Закуска в Тифани”, „Музика за хамелеони” и „Лятно пътуване” ще се появят на книжния пазар с ново оформление, дело на художника концептуалист Дамян Дамянов.

Поредицата включва ново издание и на  „Музите са чути” – сам Капоти твърди, че с написването на тази книга е намерил отговора на най-упоритата си творческа главоблъсканица. Заглавието е родено от израза „Когато оръдията говорят, музите мълчат, но когато оръдията мълчат, музите се чуват.”

Още на 8 февруари излиза сборникът с репортажи „Музика за хамелеони”, определяни от критиката като литературни бижута. Тук повествователният талант на Капоти се разгръща до неподозирани висоти и го превръща в родоначалник на художествената документалистика. Любопитното е, че пет от тринайсетте „бижута“ в изданието виждат бял свят у нас за първи път. Не са били включени в изданието от 1981 г., тъй като в тях се говори открито за секс, за хомосексуалността на автора, а и за някои политически пристрастия, сметнати навремето за неподходящи.

„Музика за хамелеони” се явява предшественик на стъписващата документално-художествена творба „Хладнокръвно”, която има не по-малко блестяща филмова адаптация. Тъкмо това произведение издига Капоти на пиедестала на американската литература и се превръща в жалон – всяка следваща негова книга се съизмерва с „Хладнокръвно“. Все пак най-прочутото произведение на писателя е романът „Закуска в Тифани”, чиято героиня Холи Голайтли от 1961 г. носи чертите на Одри Хепбърн. Екранизацията постига феноменален успех, отнася голям брой номинации и „Оскари“ и е призната за една от класиките на века.

В плана за поредицата влиза и „Лятно пътуване”, чийто ръкопис бил смятан за изгубен в продължение на 50 години, включително от Капоти. Главната героиня Грейди се отличава със същата заразяваща непринуденост и жизненост като Холи Голайтли.

Труман Капоти набира популярност едва двайсетинагодишен с ранните си разкази, а първият му роман „Други гласове, други стаи” и новелата „Арфата на тревите” затвърждават репутацията му на неповторим стилист и един от най-талантливите гласове на следвоенното поколение.  Сред коронните му творби са екранизираният роман „Закуска в Тифани”, сборникът с разкази и очерци „Музика за хамелеони” и шедьовърът „Хладнокръвно”, дал тласък на нов жанр –  true crime. По повод навършването на 90 години от рождението на писателя „Модърн Лайбръри” представи „Събрани разкази”, първата пълна колекция с неговата изящна кратка проза, също издадена у нас от „Колибри”.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени