Награда „Принц Клаус” 2018 за Ека Курняван

19 декември 2018 г.
Награда „Принц Клаус” 2018 за Ека Курняван

Индонезийският писател Ека Курняван беше удостоен с наградата на принц Клаус на 6 декември 2018 г. на церемония в Кралския дворец в Амстердам. Авторът на „Хубостта е рана” стана лауреат на престижното отличие заедно с представители на още шест държави и културни направления в присъствието на членове на холандската кралска фамилия и международна публика.

Според фонда на принц Клаус „Ека Курняван е писател, който чрез фикцията изследва сложната нова история на Индонезия. Макар да се е учил от големия индонезийски писател Прамоедя Ананта Тоер, той се отклонява от социалния реализъм и изковава свой собствен новаторски стил. Произведенията му са сравнявани с творчеството на Габриел Гарсия Маркес и Харуки Мураками. Първият му голям роман „Хубостта е рана” (2002) е микс от умопомрачителна сатира и семейна трагедия с епичен обхват. Курняван пресъздава многопластовите човешки преживявания, обединявайки елементи на местните фолклорни традиции, устни предания, магически реализъм, индонезийски бойни изкуства и хорър комикси. Неговите романи, разкази, есета и киносценарии срутват всякакви обществени бариери и достигат до разнообразна публика по изключително забавен начин, като разказват истории, разкриващи сурови исторически истини.”

Наградата „Принц Клаус” е  учредена през 1996 година от холандския фонд на принц Клаус с цел да бъдат отличавани изключителни постижения в отделни сектори на културата.  Отличията се връчват ежегодно на личности, групи и организации, които представляват най-вече Африка, Азия, Латинска Америка и Карибския регион. Необходимо условие е техният труд да е оказал позитивно влияние върху развитието на съответните общества.

Останалите лауреати на наградата за 2018 година са:  Market Photo Workshop – учебен институт и културна платформа от Южна Африка, Адонг Джудит – драматург,  филмов и театрален деец от Уганда, Марва ал-Сабуни – архитект от Сирия, Кидлат Тахимик – художник и филмов режисьор от Филипините,  O Menelick 2º Ato – независима медия и културна платформа от Бразилия, Дада Масило - хореограф от Южна Африка.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени