100 години от рождението на Александър Солженицин

10 декември 2018 г.
100 години от рождението на Александър Солженицин

Лишил ли си някого от всичко, той вече не е под твоя власт. Той е отново напълно свободен. – Александър Солженицин

На 11 декември 2018 година се навършват 100 години от рождението на всепризнатия руски романист, драматург, историк и дисидент Александър Солженицин.

Благодарение на неговото творчество и на неумолимата му вярност към истината световната общественост научава за системата на концентрационните лагери за принудителен труд в съветска Русия, известна като ГУЛАГ. Солженицин става лауреат на Нобеловата награда за литература през 1970 г., а през 1974 г. бива прокуден от родината си и се установява в САЩ.  След разпада на комунистическия режим отново се завръща в Русия. Умира през 2008 година.

По случай стогодишнината от рождението на писателя „Колибри” пусна ново издание на първата му книга „Един ден на Иван Денисович“ в превод на Венцел Райчев. На български език са издадени още: „Раково отделение“, „В първия кръг“, „Архипелаг ГУЛАГ“ и др.

Повестта „Един ден на Иван Денисович“ (1963) е не само знаменателна за писателската дарба на Солженицин – без съмнение това е една от най-значимите книги на миналото столетие. Самият автор в края на Втората световна война е арестуван и изпратен в трудов лагер, а в периода на десталинизацията е реабилитиран. Публикуван през ноември 1962 г. (сп.„Новый мир”) и очевидно подплатен с опит от първо лице, този пророчески текст разказва само ден от живота на руски мужик, въдворен в един от лагерите на ГУЛАГ.

Публикацията е стряскаща, защото за първи път някой се осмелява да хвърли светлина върху репресиите в сталинските трудови лагери. Да изрече истината, колкото и страховита да е тя. Новината се разпространява светкавично и заглавието се превръща в международна сензация.

„Един ден на Иван Денисович“ има екранизация от 1970 година, норвежко-британска продукция с режисьор Каспар Вреде.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени