„Гениалната приятелка” с премиера на 19 ноември по HBO GO

16 ноември 2018 г.
„Гениалната приятелка” с премиера на 19 ноември по HBO GO

Европейската премиера на телевизионната поредица „Гениалната приятелка“ по едноименния бестселър на Елена Феранте е на 19 ноември! Продукцията на HBO и RAI ни пренася в света на загадъчната италианска писателка, давайки плът и кръв на два от най-любопитните женски образи в съвременната литература.

Историята се разгръща в осем епизода и е заснета на италиански, което подчертава автентичността на разказа в картини. Сценарият е базиран на първата книга от нашумялата неаполитанска тетралогия на Феранте, чийто български издател е „Колибри”. Читателите вече могат да се сдобият и с книга 2 – „Новото фамилно име”, както и с третата книга от поредицата – „Тази, която си отива, тази, която остава”. Предстои да излезе четвъртият, последен роман - „Историята на изгубеното дете“, удостоен със Златен медал на Независимите издатели и номиниран за „Ман Букър Интернешънъл“.

„Гениалната приятелка“ започва в момента, в който вече възрастната Елена Греко научава, че Лила, приятелката й от детинство, е изчезнала безследно. Тогава Елена решава да разкаже историята на тяхното бурно приятелство.  Зародило се още в училище през 50-те години на миналия век, то се развива на фона на опасния, но неустоим Неапол, и обхваща цели 60 години – почти един живот. Поредицата има за цел да освети тайната на Лила - най-добрия приятел и най-неумолимия враг на Елена…

Кастингът за сериала продължава цели 8 месеца и в него участват над 9000 деца и 500 възрастни кандидати, всички от област Кампания в Южна Италия, в сърцето на която се намира Неапол. Сред тях има и професионалисти, и хора извън актьорското поприще, а също много студенти и ученици от местните училища. В резултат са избрани две невръстни актриси, които се превъплъщават в главните героини като деца, и две, които представят Елена и Лила като млади жени. 

Актьорският състав на „Гениалната приятелка“ включва 150 актьори и близо 5000 статисти. За да се пресъздаде кварталът, описан в романа, са издигнати 14 фасади на сгради и 5 интериора на апартаменти, както и декори на църква и тунел. Дизайнерският отдел събира над 1 500 оригинални костюма, много от които са специално ушити за продукцията.

Продуценти на сериала са Лоренцо Миели и Марио Джианани за Wildside и Доменико Прокачи за Fandango в сътрудничество с RAI  Fiction, TIMVISION и HBO и в копродукция с Umedia. Режисьор на епизодите е Саверио Костанцо. Самата Елена Феранте е съсценарист  на сериала в партньорство с Франческо Пиколо, Лаура Паолучи и Саверио Костанцо. Добре известният у нас Паоло Сорентино е изпълнителен продуцент заедно с Дженифър Шуур.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени