„Колибри“ купи правата за българското издание на „Lethal White”

22 октомври 2018 г.
„Колибри“ купи правата за българското издание на „Lethal White”

За радост на почитателите на Робърт Галбрейт (Дж. К. Роулинг в амплоа на майстор на детективски романи) „Колибри” купи правата за издаване на четвъртата книга от поредицата с Корморан Страйк. Преводът отново е поверен на Надя Баева. 

Световната премиера на „Lethal White” (Смъртоносно бяло)  се състоя на 18 септември 2018 г., когато романът излезе едновременно във Великобритания и САЩ. Хвалебствените отзиви не закъсняха: според Сънди Таймс книгата е „неустоимо четиво, чиито страници се обръщат сами с абсурдна натрапчивост”. Според Дейли Мейл „прекрасно измайсторената фабула и зоркият поглед по отношение на всеки детайл носят удоволствие от начало до край”. Тайм определи романа като „завладяващ”, а Гардиън обръща внимание на „добре овладяния, извънредно умен сюжет”. 

Серията с главни герои детектив Корморан Страйк и неговата предана асистентка Робин Елакот беше приветствана както от широката публика, така и от критиката, и се сдоби с изключителна популярност в цял свят. „Колибри” издаде трите романа - „Зовът на кукувицата”, „Копринената буба” и „В служба на злото”, непосредствено след появата им в британските книжарници. Персонажите са психологически достоверни и притежават така привлекателната доза загадъчност, гарантираща интерес към интригата, но и любопитство към развитието на личния им живот. Авторката умело използва героите си в разгръщането на различни социални и общественополитически проблеми.

След като спечели британската публика, телевизионният сериал на BBC, вдъхновен от литературната поредица за Корморан Страйк, тръгна и в САЩ под заглавие “C. B. Strike” през юни тази година. В образа на ветерана от войната в Афганистан благополучно се превъплъщава английският актьор Том Бърк.

Любопитното е, че за епиграф на „Lethal White” е послужил цитат от пиесата на Хенрих Ибсен „Росмерсхолд”: „Щастието, скъпа Ребека, означава първо и преди всичко спокойно, радостно усещане за невинност”.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени