Хеликон награди чувството за хумор на Росица Ташева

10 декември 2010 г.
Хеликон награди чувството за хумор на Росица Ташева

Ицко Финци поздрави победителката с цигулка в ръка

Писателката Росица Ташева получи наградата за българска литература на книжарница "Хеликон". Авторката бе отличена за приноса към градския разказ и за тънкото чувство за хумор, което проявява в последния си роман "Колкото до шотландеца". Ташева е една от известните български преводачки от френски език и е редактор в изд. "Колибри".

При връчването на наградата тя призова сънародниците си да четат повече хумористични творби. Журито, в което участваше и журналистката от "Новинар" Аглика Георгиева, избра Росица Ташева измежду 12 български автори. Най-младият кандидат за приза беше 19-годишната бургазлийка Александрина Георгиева. До финала обаче се добраха само три романа - "Колкото до шотландеца", "Алкохол" на Калин Терзийски и Диана Драгоева и "Паякът" на Христо Карастоянов.

Книгата, която получи наградата, разказва за художник, който вече не рисува, но се опитва да продаде книга и му трябват само две неща в живота - любов и пари. "Колкото до шотландеца" е написана с присъщото на Росица Ташева чувство за хумор, което тя проявява и в предишните си творби - "Домашен апокалипсис" и "За дипломатите и хората".

Наградата на "Хеликон" беше връчена в книжарница "Хеликон - Витоша" в присъствието на зам.-министъра на културата Тодор Чобанов. За музиката се погрижиха Васил Пармаков на пианото и актьорът Ицко Финци със своята цигулка. За финал на вечерта пък гостите на книжарницата видяха изпълнението на „Танц на воала” на цирковата артистка Примо Бенита.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени