Журито на CineLibri 2018 обещава бляскава конкурсна програма

11 септември 2018 г.
Журито на CineLibri 2018 обещава бляскава конкурсна програма

Престижът на един фестивал е функция на престижа на неговото жури. И обратно. В този смисъл съставът на журито, което ще отличи най-добрата екранизация в конкурса на Синелибри 2018, е показателен за качеството на селектираните филми. Ето кои са петимата арбитри:

Херман Кох е писател със световна популярност, телевизионен продуцент и актьор. Постига международно признание с излизането на екзистенциалния трилър „Вечерята”,  от който само в Европа светкавично са продадени над 1 милион копия. По-късно книгата е издадена в 55 страни, което е прецедент за холандски роман! Има няколко адаптации за театралната сцена и три екранни версии, една от които беше показана в рамките на Синелибри 2017. Кох е факир в смесването на съспенс, сатира и трилър и това обяснява успеха му, поне отчасти. Другата задължителна съставка на неговите романи е истината. По-точно правдивостта. Две години след „Вечерята” се появява „Вила с басейн” – отново поразителен сюжет, който осветлява тъмната страна на нормалния човек, фокусирайки се върху съмнителните морални норми. На български са издадени и бестселърите „Уважаеми господин М.“ и „Одеса Стар”. Днес писателят е сред най-превежданите и уважавани творци на Холандия, с 9 романа в актива си, последният от които носи знаменателното заглавие „Канавката”. Проблематиката на книгите му е толкова смущаваща, че принуждава режисьора Питер Верхоф да му посвети документален филм. (Търсещ отговор на въпроса: Кой е истинският Херман Кох?)

Давид Фоенкинос е един от най-ценените френски писатели и не се нуждае от представяне. Книгите му са преведени на повече от 40 езика, включително на български. През 2014 г. у нас излиза бестселърът „Деликатност”, един от най-обичаните романи на писателя, екранизиран с участието на Одри Тоту. Същата година Фоенкинос печели награди „Рьонодо” и „Гонкур на гимназистите” за своя 13-и роман - „Шарлот”, покъртителна биографична творба, написана в свободен стих. На български са преведени още „В случай на щастие”, „Еротичният потенциал на жена ми”, „Независими сърца”, „Инверсия на слабоумието” и семейната драма „Спомените”, пропит с топлота разказ, на свой ред пренесен на екрана под режисурата на Жан-Пол Рув. „Нашите раздели“ е история за една нестандартна любов – колкото делнична, толкова поетична, богата на ирония, обрати и чар. У нас излезе и остроумната мистификация „Загадката Анри Пик“, екранизирана през 2016-а година. Последният осъществен  проект на Фоенкинос като сценарист и режисьор носи заглавие „Ревност”. (В главната роля блести Карин Виар, която беше номинирана за „Сезар”). През 2018 г. излезе филмът „Лола и нейните братя”, също по сценарий на Фоенкинос. Освен че е романист и киносценарист с уникално чувство за хумор, той е автор на театрални пиеси, на комикс в два тома и на книги за деца.

Роден в Лондон през 1959 г., Майкъл Маккел се прочува през 80-те като автор на песни и изпълнител. През 1991 г. преживява тежка катастрофа, която се оказа катализатор за промяна в кариерата му. В продължение на три години учи актьорско майсторство в института за филмово и театрално изкуство  „Лий Страсбърг” и започва да се изявява на сцената – предимно в класически роли. Впечатляваща е телевизионната му кариера. След като години наред играе поддържащи роли на злодеи, в средата на 2000-те му поверяват водещата роля в полицейската поредица „Murder Investigation Team”.  Снимал се е в няколко филма на режисьора Тери Лий Коукър, участва в  „Кой се нуждае от врагове” на Питър Стилиану и в „Съюзени” на Робърт Земекис.

Името на Анди Делиана нашумя с проекта „Перфектният гангстер” (2016). Става дума за документална продукция, базирана на книгата “Правилата на Готи” от Джордж Анастасия. Но Делиана отдавна се изявява като продуцент, сценарист, режисьор и актьор. Сред филмите, в които е инвестирал време и талант, са „Извън досег” (2011), „Амок” и „Завръщане към Q82” (2017), кувейтска версия на култовата научно-фантастична комедия „Завръщане в бъдещето” на Робърт Земекис. Делиана е изпълнителен продуцент и на канадския хорър филм „Covenant” („Завет”) с участието на Ник Смит и Кели Макдауъл. 

Както подобава на жури, чиито членове са все достолепни мъже, председателят е жена и носи името Мартичка Божилова. Трудно е да се обхване с думи личността на дамата, която стои зад продуцентската компания АГИТПРОП, затова ще наблегнем на отличията. На най-престижния фестивал за документално кино в света – IDFA в Амстердам, филмът й „Георги и пеперудите” печели голямата награда „Сребърен вълк”. Следват нови успешни проекти и множество награди за „Коридор No8”, „Проблемът с комарите и други истории”, „Момчето, което беше цар”, „Омлет”… Напоследък името й се спряга и редом с пълнометражния филм „Не ме докосвай” на румънската режисьорка Адина Пинтилие. Провокативна копродукция, която се движи по ръба между фикцията и документалистиката, между визуалното изкуство и филмовия разказ. (И смелостта й беше възнаградена със „Златна мечка” на Берлинале 2018!) Мартичка е един от продуцентите на първия БГ филм омнибус «15», както и на първите оригинални български продукции за HBO, „Бетонни фараони” и „Хотел Рай”. Носител е на наградата “International Trailblazer” за креативност, новаторство, оригиналност и пробив в документалното кино. Има копродукции с Германия, Франция, Финландия, Швейцария, Швеция, Италия, САЩ и др. Била е член на жури на редица фестивали и лектор на различни европейски уъркшопове и събития в областта на документалното кино. С това отговорностите й не се изчерпват. Тя е директор на Балкански документален център и официален представител на Европейската документална мрежа (EDN) в България. А преди броени дни един от последните й продуцентски проекти – „Безкрайната градина” на Галин Стоев, беше заслужено удостоен с наградата на Съюза на филмовите дейци в България.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени