Иън Макюън пристига за откриването на CineLibri 2018

21 юни 2018 г.
Иън Макюън пристига за откриването на CineLibri 2018

Иън Макюън, най-награждаваният английски писател и безспорно един от най-талантливите европейски творци, който днес празнува 70-годишен юбилей, ще бъде специален гост на международния кино-литературен фестивал CineLibri 2018.

Роден на 21 юни 1948 г. в Алдершот, Великобритания, Макюън e носител на „Букър“, „Уитбред“, „Джеймс Тейт Блак Мемориал Прайз“ и още много престижни награди и отличия (Общо 6 пъти е номиниран за наградата „Ман Букър“ и 2 пъти за Международната награда „Ман Букър“).

Макюън пристига в България по покана на CineLibri и „Колибри“ за официалната церемония по откриване на кино-литературния фестивал. Освен че ще се срещне с читатели и зрители, по време на гостуването си писателят ще бъде удостоен с титлата Доктор хонорис кауза на Софийския университет.

Четвъртото издание на единствения по рода си кино-литературен фестивал CineLibri ще се проведе от 11 до 24 октомври и ще представи над 300 прожекции, 40 филма с национални премиери, много специални гости, събития и емоции. 

Фестивалът тази година ще обърне специално внимание на любовта във всичките й форми и ще протече под мотото Любов между редовете

Макюън е автор на 15 романа, преведени на над 30 езика. Навръх рождения му ден у нас излиза Операция „Сладкоугодник“ в превод на Надежда Розова. Повечето от книгите му имат успешни филмови адаптации, по негов сценарий. Шедьовърът „Изкупление“ е номиниран за „Оскар“ в 7 категории, включително за най-добър филм. Печели още 50 награди, в т.ч. 2 награди „Златен глобус“. В киното Макюън е работил с Антони Хопкинс, Изабела Роселини, Ема Томпсън, Кийра Найтли, Джеймс Макавой, Сирша Ронан, Даниел Крейг, Хелън Мирън, Рупърт Евърет и други известни актьори. 

Само през изминалата 2017-а година са филмирани три от неговите най-ярки произведения – „На плажа Чезъл“, „Законът за детето“ и „Дете във времето“. В рамките на CineLibri 2018 българските зрители ще могат да видят едни от най-интересните екранизации, създадени по романи на Иън Макюън. Сред специалните премиери ще бъде „На плажа Чезъл“ (2017) с ирландската актриса Сирша Ронан и Били Хауел („Дюнкерк“).

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени