Филип Рот е тазгодишният носител на международната награда Man Booker

28 май 2011 г.
Филип Рот е тазгодишният носител на международната награда Man Booker

Филип Рот стана четвъртият носител на международната награда Man Booker на церемонията в Sydney Opera House на 18 май тази година.

Той е избран измежду 13 съвременни писатели, а при връчването на наградата, Рик Гекоски казва: „Повече от 50 години книгите на Филип Рот стимулират, провокират и забавляват многобройна публика, която с всеки ден нараства. Неговото въображение не само преобрази представата ни за еврейската самоличност, но и съживи американската, а и белетристиката изобщо. Кариерата му е забележителна с това, че започна на толкова високо ниво и продължава да става все по-добра.“

Международната награда Man Booker е на стойност 60 000 паунда и се присъжда за забележителни постижения на световно ниво в областта на белетристиката. Наградата се връчва веднъж на всеки две години на жив писател за произведение, което или е написано на английски, или е разпространено на този език.

Филип Рот е американски писател, носител на много литературни награди и получил световно признание за творбите си. Завършва английска литература в Чикагския университет и за кратко преподава в университета в Принстън, университета в Пенсилвания и университета в Айова. Докато служи в продължение на две години в армията на САЩ, Рот започва да пише критика за литературни и филмови списания. След края на службата му в армията започва истинската му литературна кариера.

Рот е два пъти носител на Националната награда за художествена литература, също два пъти печели Националната награда на критиците и три пъти наградата ПЕН/Фокнър. Писателят печели два пъти и британската WH Smith Literary Award за най-добра книга на годината, а литературният критик Харолд Блум го обявява за един от четирите най-значими американски романисти, които все още пишат.

На 21 май 2006 година в издание на The New York Times Book Review са публикувани резултатите от запитване към няколкостотин от най-изтъкнатите критици, издатели и писатели коя е най-забележителната творба от американската фантастика за последните 25 години. Шест от книгите на Рот са между 22-те избрани творби. В придружаващия статията коментар, критикът А. О. Скот пише: „Ако въпросът беше кой е най-добрият писател за последните 25 години, Рот щеше да спечели.“

В България Рот е известен с пет заглавия: „Животът ми като мъж“ (ИК „Колибри“ 2004), „Синдромът Портной“ (ИК „Колибри“ 2005), „Призракът излиза“ (ИК „Колибри“ 2009), „Гърдата“ (ИК „Колибри“ 2011) и „Американски пасторал“ (ИК „Колибри“ 2008), за която на писателя се присъжда награда Пулицър.

Изявление на Филип Рот относно получената награда Man Booker: http://www.youtube.com/watch?v=B6uL8SUYqeY&feature=player_profilepage

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени