Ново издание с новелите на Томас Ман по случай 116-ата годишнина от рождението на Димитър Стоевски

04 май 2018 г.
Ново издание с новелите на Томас Ман по случай 116-ата годишнина от рождението на Димитър Стоевски

На 5 май 2018 г. се навършват 116 години от рождението на големия български писател, драматург и преводач Димитър Стоевски. По този повод на 18 май „Колибри” ще предложи на ценителите на модерна класика „Смърт във Венеция и други новели”, внушителен том с твърди корици с едни от най-знаменитите произведения на Томас Ман в негов превод.

Димитър Стоевски (1902-1981) е преводач главно на произведения от немската художествена литература. По професия е лекар рентгенолог. Завършва медицина в Грац през 1927 г. и работи по специалността си в продължение на 27 години. Наред с това публикува преводи, есета, литературни и театрални статии, рецензии. Той е сред малцината универсални творци в това поприще, които с еднакво умение пресъздават класически и модерни автори, а освен това владеят изразните похвати на всички литературни жанрове. Стоевски оставя преводи на романи, повести, разкази, приказки, миниатюри, лирически поеми, стихотворения и драми в мерена реч или в свободен стих. Делото му респектира не само с множеството претворени книги - близо осемдесет, - но и с широкия диапазон на литературните му интереси и предпочитания. Сред превежданите от него автори са Томас Ман, Франц Кафка, Стефан Цвайг, Лион Фойхтвангер, Бертолд Брехт, Гьоте, Шилер, Хайне, Ибсен, Тургенев, Молиер, Лопе де Вега и много други. Не по-малко значимо е творческото му наследство в областта на литературата за деца. Стоевски превежда на български приказките на братя Грим и на Вилхелм Хауф, незабравимите за всяко дете книги на Вилхелм Буш. Самият той е автор на произведения за деца, сред които „Чудният роман на Кум Лисан” заема особено място.

Новелата „Смърт във Венеция“ на Томас Ман е публикувана за първи път през 1912 г. и често е определяна от световната критика като „най-доброто произведение, написано на немски език“. Филмовата адаптация, създадена през 1971 г. под режисурата на големия Лукино Висконти, вдъхва нов живот на творбата. Ролята на Густав фон Ашенбах се изпълнява от талантливия британски актьор Дърк Богард.

В настоящото издание са включени още четири от най-известните новели на Томас Ман – „Дребният господин Фридеман“, „Тристан“, „Тонио Крьогер” и „Марио и фокусникът“. Неоценим е приносът на Димитър Стоевски за популярността на немския писател у нас и за разпознаването му като един от най-великите белетристи на XX век.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени