ТВ сериалът за Корморан Страйк тръгва в САЩ през юни

02 май 2018 г.
ТВ сериалът за Корморан Страйк тръгва в САЩ през юни

След като спечели британската публика, телевизионният сериал на BBC, вдъхновен от литературната поредица за Корморан Страйк, тръгва и в САЩ под заглавие “C. B. Strike”. Седемте епизода са базирани върху трите книги на Дж. К. Роулинг, подписани с псевдонима Робърт Галбрейт. Първите три епизода следват историята в „Зовът на кукувицата”, останалите се уповават на „Копринената буба” и „В служба на злото”.

Писателката, чието име е неразделно от приключенията на Хари Потър, предизвика фурор с първата си криминална поредица, съзнателно публикувана под псевдонима Робърт Галбрейт. Опитът на Роулинг да се наложи в ново амплоа с фиктивна самоличност претърпя крах – само 3 месеца след излизането на „Зовът на кукувицата” през 2013 година стана ясно кой е авторът на майсторски изградения сюжет.

Независимо от това всички непредубедени оценки и мнения от страна на критиката и широката публика са красноречиви: на литературната сцена на мистериите изгря „нова звезда“.„Рядко се случва частен детектив да изплува от нищото и мигновено да обсеби читателското въображение. Но ето че тук си имаме работа с такъв. Галбрейт не само пресъздава Лондонската атмосфера с възхитителен маниер, но и ни провокира с чара на един различен герой“, написа „Дейли Мейл“.

Трите книги от поредицата бяха издадени в България почти паралелно със световните си премиери. Персонажите са психологически достоверни и притежават така привлекателната доза загадъчност, гарантираща интерес към интригата, но и любопитство към развитието на личния им живот. На практика героите „съдействат” на авторката в разгръщането на различни социални и общественополитически проблеми. Ако има нишка, която свързва „Хари Потър”, парливата сатира „Вакантен пост“ и блестящата детективска серия, то това е ангажираността с теми като журналистиката и живота на публичните личности.

Първата част на продукцията на CINEMAX се очаква в САЩ на 1 юни. В образа на ветерана от войната в Афганистан Корморан Страйк благополучно се превъплъщава английският актьор Том Бърк, а находчивата му асистентка Робин Елакот носи чертите на актрисата Холидей Грейнджър. Режисьори на телевизионната поредица са Майкъл Кийлър, Кийрън Хоукс и Чарлс Стъридж, а адаптираният сценарий е дело на Бен Ричардс и Том Едж. По думите им сериалът е „много различен като визия и тоналност” от другите криминални драми.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени