23 април – получаваш роза, подаряваш „Машенка”

23 април 2018 г.
23 април – получаваш роза, подаряваш „Машенка”

Приятели, днес отбелязваме Световния ден на книгата и авторското право! Знаете, че датата е избрана неслучайно - на 23 април са се родили и/или простили със света литературни гиганти като Шекспир, Сервантес и Набоков. Идеята за празника е свързана и с вековната каталунска традиция на 23 април да се подарява роза. Постепенно от празник на любовта прочутият Фестивал на розата в Барселона се превърнал в Ден на книгата и розата…

По случай 119-ата годишнина  от рождението на гения на стила Владимир Владимирович Набоков,  ви предлагаме да обърнете внимание на дебютния му роман, написан през 1926 година. Издаден под псевдонима В. Сирин, „Машенка” представлява изящно изваян носталгичен портрет на изгнаничеството и на любовта в двете й най-мощни и паметни проявления – към избраницата на сърцето и към родината. Историята е адаптирана за голям екран през 1987 г. във Великобритания от режисьора Джон Голдшмит.

Роден в Санкт Петербург на ръба на 19-и век, сякаш за да озари с таланта си най-продуктивната част на миналото столетие, Набоков е всепризнат романист, поет, литературен критик, преводач, професор по руска и европейска литература. През 1923 г. последва семейството си в Берлин. Там работи като частен учител, преводач, актьор, пише поезия и създава първия си роман. През 1940 г. се премества в Америка, където написва и първата си англоезична творба, „Истинският живот на Себастиян Найт“.

Космополитна фигура с пъстра индивидуалност, Набоков става известен с богатството и дълбочината на лингвистичното си умение, с ерудитския си стил и необичайни творчески инвенции. Произведения като „Вълшебникът“, „Лолита“, „Смях в тъмното“ и „Покана за екзекуция“ го утвърждават като един от най-даровитите и влиятелни стилисти на нашето съвремие. Освен всичко друго Набоков е бил голям лепидоптерист (колекционер на пеперуди) и любител на шахмата...

Накратко, ако до края на деня някой спонтанно ви поднесе роза, ще трябва да му подарите „Машенка”. Посланието е: „Роза за любов и книга завинаги“:-)

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени