„Колибри” издава автобиографичната книга на Жан-Пол Белмондо

18 април 2018 г.
„Колибри” издава автобиографичната книга на Жан-Пол Белмондо

На 9 април тази година Жан-Пол Белмондо, една от най-харизматичните фигури в френското кино, навърши 85 години. По този повод „Колибри” ще предложи на българската публика автобиографичната му книга „Хиляда живота струват повече от един”.

В нея легендарният актьор разказва за артистичното си семейство (баща му е скулптор, а майка му – художничка); за тежката загуба на дъщеря си Патрисия; за незабравимите си превъплъщения в шедьоври като „До последен дъх“ и „Лудият Пиеро” на Жан-Люк Годар, „Сирената от Мисисипи“ на Франсоа Трюфо, „Чочарка“ на Виторио де Сика; за срещите си с режисьори като Клод Шаброл, Анри Верньой, Клод Соте и Жан-Пиер Мелвил; за емблематичните партньорства като това с Ален Делон, например, с когото пресата се опитва да го скара от десетилетия.

Заради грубоватата физика на Белмондо, съчетана с небрежен чар, Едит Пиаф изрича крилатата реплика „Излизам с Ален Делон, но се прибирам с Белмондо“. Любопитното е, че му прилягат роли в полюсни в жанрово отношение продукции – като екшъна „Професионалистът” и камерната психологическа драма „Модерато кантабиле” по произведението на Маргьорит Дюрас. Самата Дюрас в началото отхвърля Белмондо като „абсолютно неподходящ” за ролята, но Жана Моро я убеждава в обратното. По отношение на широкия диапазон на образите, които създава, в мемоарната си книга актьорът споделя:

„С „До последен дъх” Жан-Люк Годар ми отреди съдбата, за която мечтаех: да бъда харесван актьор, предпочитан от режисьорите, обичан от зрителите, да имам много лица, да обличам всякакви одежди, да въплъщавам безброй роли и да вниквам в човешката природа. И преди, преди всичко да се забавлявам, да играя. Защото велика привилегия на актьора е правото да съхрани своята младост.”

Българското издание на „Хиляда живота струват повече от един” (в превод на Красимир Петров) се очаква на пазара в навечерието на международния кино-литературен фестивал „Синелибри” 2018.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени