Давид Гросман спечели наградата на Израел за литература

21 февруари 2018 г.
Давид Гросман спечели наградата на Израел за литература

Големият израелски писател Давид Гросман, познат у нас най-вече с романите „Един кон влязъл в бар“ и „Ще бягаш ли с мен?”, е отличен с наградата на Израел за литература за 2018 година.

Наградният комитет, в лицето на проф. Авнер Холцман, подчерта: „От началото на 80-те години Гросман играе централна роля в израелския културен живот. Той е един от най-вълнуващите и най-влиятелни гласове в нашата литература“. В официално изявление на Министерството на образованието се изтъква още: „Давид Гросман създаде поредица от шедьоври под формата на романи, есета, документални книги и произведения за деца. Книгите на Гросман се открояват с богата фантазия и дълбока мъдрост, с ясна морална позиция и чувствителност към човешката съдба, с уникален, силно въздействащ стил. Те са преведени на десетки езици, което го прави един от най-разпознаваемите и обичани израелски писатели в света”.

Международната преса напомня, че през 2015 г. Давид Гросман оттегли кандидатурата си, мотивирайки се с намеса на премиера Бенямин Натаняху в критериите за приза. По повод тазгодишното отличие авторът написа следното: „От всеки кандидат за тази уважавана награда се очаква да разкаже живота си. Моят роман „The Book of Intimate Grammar“ описва обикновено йерусалимско семейство. Преди книгата да бъде публикувана, смятах, че първо трябва да я прочетат моите родители. Прочетоха я и баща ми каза: „Историята е хубава, но действително ли вярваш, че някой извън нашето семейство би я разбрал?“ Оттогава всеки път, когато видя ново издание на този роман, си казвам „Видя ли, татко, те разбраха!“ Така искам да се приемат моите истории, независимо дали се четат на иврит или на китайски“.

Давид Гросман гостува в България през октомври 2017 г., само няколко месеца след като беше отличен с международната награда „Ман Букър” за „Един кон влязъл в бар”. В рамките на участието си в кино-литературния фестивал „Синелибри” той представи българското издание на романа (в превод на Емилия Юлзари) и откри прожекцията на филма „Ще бягаш ли с мен?”.

Творчеството на Давид Гросман е преведено на над 40 езика. Лаконичен, напрегнат и сгъстен като смисъл, романът „Един кон влязъл в бар” е върхов пример за писателско майсторство и носи послевкус на притча. Разказвачът подсказва, че някои „невинни” мисли и действия се изплащат цял живот. И че има животоспасяващи думи и жестове, стига да са отронени в точния момент.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени