„В очакване на Боджангълс“ оживя на театралната сцена

29 януари 2018 г.
„В очакване на Боджангълс“ оживя на театралната сцена

Бестселърът на Оливие Бурдо „В очакване на Боджангълс”, който очарова и широката публика, и критиката, е адаптиран успешно за френската театрална сцена. Спектакълът е изнесен първо на фестивала в Авиньон, а понастоящем се играе в парижкия театър „Ла Пепиниер”.

Сюжетът разказва за мъж и жена, които танцуват под звуците на песента „Мистър Боджангълс” на Нина Симон. За смаяния им син тяхната любов е шеметна и магична, празник без начало и край. Домът им е място за удоволствия, фантазии и приятелски срещи. Водеща фигура е майката - непредсказуема и ексцентрична жена, която живее във водовъртеж от поезия и блянове. Един ден обаче стига твърде далеч. Бащата и синът ще направят всичко, за да я спасят и да избегнат неизбежното, така че „купонът” да продължи, независимо от цената. И в книгата, и на театралната сцена любовната лудост никога не е била толкова красива…

„Адаптацията на Виктоар Бергер-Перен ми хареса. Моето писане е доста „визуално”, а постановката се доближава до онова, което съм си представял”, споделя в интервю Оливие Бурдо. От него научаваме, че се очаква и филмова адаптация на романа, но екипът на проекта засега се пази в тайна.

Историята на Оливие Бурдо сама по себе си е цял роман. Роден край Атлантическия океан през 1980 г., той дори не успява да завърши гимназия. За свое оправдание казва: „Бях левак, отчасти глух и страдах от дислексия, така че твърде рано зачеркнах образованието си.” Порасналият Бурдо изкарва прехраната си като брокер недвижими имоти, сменя още няколко занаята, докато накрая не сяда да пише. Първият му опит е несполучлив, вторият се казва „В очакване на Боджангълс”, постига грандиозен читателски успех и 5 награди: Франс Кюлтюр Телерама, голямата награда РТЛ-Лир, наградата Еманюел Роблес, наградата Роман Франс Телевизион и Наградата на Литературната академия на Бретон и на областта на Лоара.

В книгата разказът е дифоничен. Спомените на сина се редуват с тези на Жорж, бащата, чаровен бонвиван, пристрастен към невинните лъжи. Осъзнава колко самотен е бил, едва когато среща Нея.  Тя е нещо като Дон Кихот в пола, рицар без доспехи със селадонено зелени очи, който всяка сутрин потегля в галоп да завладява далечните си мелници. Тази неземна жена изпълва целия му живот, приютява се във всяко ъгълче на душата му, окупира циферблата на часовника. Жорж приема лудостта ѝ с отворени обятия, навярно защото само той може да я понесе. Построяват си замък в Испания, а вместо със сестричка, даряват единствения си син с папагалка от Нумидия. Страхът на Жорж се заключва в едно – че такава сладка еуфория няма как да е вечна…

До момента само във Франция от книгата са продадени над 350 000 екземпляра. Издадена е в близо 30 страни в цял свят, в т.ч. Германия, Испания, Италия, Дания, Швеция, Холандия, Чехия, Унгария, Португалия, Корея, Китай, САЩ, Норвегия, Бразилия, Словакия, Турция, Япония, Гърция, Финландия, Русия и България.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени