„Колибри” издава “Fire and Fury: Inside the Trump White House”

15 януари 2018 г.
„Колибри” издава “Fire and Fury: Inside the Trump White House”

Издателство „Колибри” купи правата за българското издание на скандалната книга на Майкъл Улф „Огън и ярост: в Белия дом на Тръмп”. Заглавието не е случайно. „Огън и ярост, невиждани досега” са думите, с които преди няколко месеца американският президент Доналд Тръмп заплаши севернокорейския диктатор Ким Чен Ун от частното си голф игрище в Ню Джърси. Пхенян, разбира се, отвърна на удара.

„Причината за написването на тази книга е очевидна. С встъпването в длъжност на Доналд Тръмп на 20 януари 2017 г. Съединените щати влязоха в окото на най-необикновената политическа буря от аферата „Уотъргейт” насам. Първоначално книгата беше замислена като разказ за администрацията на Тръмп през първите сто дни като традиционен маркер за едно президентство”, пише в предговора Улф. „Но събитията се  заредиха без естествена пауза в течение на двеста дни; завесата падна след края на първо действие - с назначаванието на пенсионирания генерал Джон Кели като началник на кабинета на Тръмп в края на юли и освобождаването на главния стратег Стивън К. Банън три седмици по-късно”.

Книгата излезе на пазара на 5 януари 2018 г. и веднага роди ожесточени полемики, в резултат първият й тираж от 150 000 екземпляра беше изчерпан светкавично, което я изстреля на първо място в списъка с бестселъри на Amazon. „Опитите на Доналд Тръмп за спиране на публикуването й усилиха многократно интереса към нея”, предаде „Асошиейтед прес”. Президентът на САЩ написа в Twitter, че книгата съдържа „лъжи и невярно поднесена информация от несъществуващи източници” и заплаши да съди автора и издателите за клевета, накърняване на неприкосновеността на личния живот и недоброжелателност.

В анотацията на оригиналното издание се посочва, че първите 9 месеца от мандата на Доналд Тръмп са бурни, шокиращи и абсолютно вцепеняващи. Благодарение на достъпа на Майкъл Улф до Белия дом и проведените от него в рамките на 18 месеца многобройни разговори и интервюта с над 200 души, в т.ч. със самия Тръмп и най-високопоставените му съветници, сега разполагаме с изобилие от подробности за поведението и личността на един изключително нестабилен и избухлив човек и неговото обкръжение. „По думите на почти всички служители, потвърдени неколкократно, Тръмп е „инфантилен и негоден да си върши работата“, назовават го и „полуграмотен идиот” пише Улф.

В тази експлозивна по своя ефект книга авторът осветлява сензационни факти за хаоса в Овалния кабинет. От нея ще научите: какво мисли в действителност екипът на Тръмп за него; какво е насърчило Тръмп в твърденията му, че е бил подслушван от президента Обама; коя е истинската причина за уволнението на директора на ФБР Джеймс Коми; защо главният стратег Стив Банън и зетят на Тръмп Джаред Къшнър не са могли да делят една стая; кой ръководи стратегията на администрацията на Тръмп след освобождаването на Банън; каква е тайната на общуването с Доналд Тръмп; какво общо има администрацията на Тръмп с филма „Продуцентите”.

Страниците са осеяни с пиперливи твърдения, факти и констатации. Споменава се например, че до уволнението на Джеймс Коми Тръмп го наричал „плъх”. Президентът предпочитал да яде храна от „Макдоналдс” от страх да не го отровят. Не умеел да концентрира вниманието си, да чете и да слуша, и дори не преглеждал текстове. Изобщо не искал да става президент и след победата си бил изумен, тъй като за него изборите били само средство да побутне телевизионната си кариера. Самият Майкъл Улф описва Иванка и съпруга й Джаред Къшнър като пресметливи кариеристи, а по думите на Стив Банън, дъщерята на Тръмп е безмозъчна („dumb as a brick”) жена.

В „Огън и ярост: в Белия дом на Тръмп“ на Стив Банън е отделено специално внимание. Бившият съветник на държавния глава и лидер на радикалното „алтернативно дясно“ квалифицира като „държавна измяна“ срещата преди изборите от 2016-та между руски адвокат и сина на президента, по време на която е била предоставена злепоставяща информация за Хилъри Клинтън. Тези редове предизвикаха гневен коментар от страна на Тръмп, а самият Банън се въздържа от обяснения, но скандалът едва ли ще утихне скоро. Никога досега Америка не е имала президент, който разделя хората до такава степен. „Той е цар на разединението и раздора”, подчертава Майкъл Улф. Авторът вярва, че разкритията му могат да доведат до падането на Тръмп. В отговор героят на книгата неотдавна се самопровъзгласи за гений…

Правата вече са продадени в десетки страни в цял свят. Българското издание на „Огън и ярост: в Белия дом на Тръмп” се очаква на пазара в края на март тази година в превод на Надя Баева.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени