Най-продаваните заглавия на „Колибри” през 2017-а

27 декември 2017 г.
Най-продаваните заглавия на „Колибри” през 2017-а

Още една литературна година е към своя край, много гости посрещнахме, още повече книги прочетохме, а някои от тях оживяха на големия екран!

Гонсало Тавареш ни поведе към Индия – така, както само той може. Стивън Грос ни убеди в красотата на осъзнатия избор. Тед Кочев ни изнесе урок по борбеност и човечност. Давид Гросман се нареди до най-доброто от Достоевски и Кафка и лично ни запозна с героя, който му донесе „Букър”. Елизабет Костова ни потопи в Земята на сенките. А Фолкер Шльондорф ни показа брод към „Светлата страна” на реалността…

Каталогът ни осъмна с нови имена, чиито произведения заслужават специално внимание. Селя Ахава, Оливие Бурдо, Донал Райън и Гузел Яхина са само някои от тях. Не можем да не посочим книги събития като „Вратата” на Магда Сабо, с която отбелязваме 100-годишнината от рождението на писателката, „На ръба на света” на Томас Пинчън, сборника с най-популярните белетристични произведения на Пушкин.

Годината, която се изнизва, беше щедра на награди. На Мая Разбойникова-Фратева беше връчена награда „Христо Г. Данов” за превода на „Писма до един млад поет. Писма до една млада жена“ от Райнер Мария Рилке. Вера Петрова и Мария Енчева получиха признание от Съюза на преводачите в България – съответно за „Гениалната приятелка” (превод от италиански) и „Одеса Стар” (превод от холандски). Радосвета Гетова и Милена Попова бяха отличени с награда за превод „Кръстан Дянков” – съответно за „Законът на детето” и „Пламтящият свят”. Петър Крумов отнесе награда „Перото” за дебют, а Владимир Полеганов ни направи чуден коледен подарък, като се увенча с „Хеликон” за романа си „Другият сън”.

Но да се върнем на книгите, които ви спечелиха. Историите, които ви подадоха ръка, за да стигнете спасителния бряг на авторовата фантазия. Героите, които се оказаха достатъчно осезаеми, за да ви накарат да разгръщате страниците с жар, чак до сутринта. Вижте топ 30 на книгите, които вие превърнахте в бестселъри на 2017-а, независимо от нашите вкусове и предпочитания:

Черната къща - Питър Мей
Тетрадка с рецепти и спомени - Катерина Евро
Земя на сенки - Елизабет Костова
Близки срещи със смесени чувства - Мария Касимова-Моасе
Писма от Дядо Коледа - Дж. Р. Р. Толкин
Сезонът на бурите - Анджей Сапковски
Милениум 5. Мъжът, който търсеше сянката си - Давид Лагеркранс
Човекът от остров Луис - Питър Мей
Гръцко кафе - Катерина Хапсали
Как малкият Клаус стана Дядо Коледа - Л. Франк Баум
Шахматните фигури - Питър Мей
Човекът, който пресмяташе - Малба Тахан
Мехмед завоевателя - Недим Гюрсел
Любимата формула на Професора - Йоко Огава
Един кон влязъл в бар - Давид Гросман
Разкази и повести - А. П. Чехов
Писма до непознатата - Андре Мороа
Хубостта е рана - Ека Курняван
Истанбул червен - Ферзан Йозпетек
Пясъчната книга - Хорхе Луис Борхес
Изгубеният град Z - Дейвид Гран
На ръба на света - Томас Пинчън
Новото фамилно име - Елена Феранте
Емигрантите - В. Г. Зебалд
Познатият непознат. Неиздавани разкази - Труман Капоти
Зулейха отваря очи - Гузел Яхина
История на любовта - Никол Краус
Измамата като точна наука - Едгар Алан По
Казусът Кукоцки - Людмила Улицка
Токая Гранде -
Жоржи Амаду

Както е видно, списъкът съдържа великолепни книги – образцови представители на съответния жанр. Щастливи сме, че мнозина от вас избраха Зебалд, Капоти и Чехов. Радваме се, че оценихте тетралогията на Елена Феранте, че проявихте любопитство към причудливия свят на Ека Курняван, че отворихте „писмата” на Андре Мороа… Мехмед Завоевателя е в компанията на Професора и неговите формули, Човекът от остров Луис е по петите на Мъжа, който търси сянката си, а Зулейха отваря очи за една разтърсваща История на любовта…

Какво да си пожелаем? Повече и все вълнуващи кино-литературни срещи през 2018-а. Повече стожери на здравия смисъл в държавата. И нови читатели, още по-взискателни и непримирими.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени