„Хубостта е рана” навърши 15 години

19 декември 2017 г.
„Хубостта е рана” навърши 15 години

В средата на декември 2017 г. се навършиха 15 години от публикуването на оригиналното издание на импозантния епос „Хубостта е рана” (Gramedia). Десетина години бяха необходими на шедьовъра на Ека Курняван да обиколи света - и ето че днес книгата е преведена на 35 езика от 38 големи издателски къщи.

Събитието беше отбелязано с празничен колаж от кориците на всички издания на романа, изпратен до съответните издатели. Превода на българското издание на „Beauty is a Wound” дължим на Венцислав К. Венков, а великолепната корица е дело на Дамян Дамянов.

„Роден 10 години след кланетата в Индонезия (през 1965 г. индонезийската армия избива стотици хиляди граждани – комунисти или заподозрени, че са такива), Ека Курняван в много отношения се явява наследник на Гюнтер Грас, Габриел Гарсия Маркес и Салман Рушди”, написа „Ню Йорк Таймс”. Според Le Monde Курняван е най-вероятният бъдещ Нобелов лауреат, представител на Индонезия:

„Хубостта е рана” е внушителен индонезийски епос – сюрреалистичен, изпепеляващ и необуздан, абсолютно неординерен и озадачаващ. Този роман е амалгама от чудеса и чудатости, вдъхва страхопочитание и омайва. От страниците му извират духове, чиито проявления, прокоби и черни магии пронизват реалния свят като кинжали. В „Хубостта е рана” необичайното е норма, а проблясъците на магически реализъм напомнят за Маркес и Рушди, за картините на Фрида Кало. Колкото до еротиката – авторът не признава никакви табута. Всъщност желанието е гръбнакът на книгата – желанието за красота, индивидуалното и колективното желание и всички негови „деривати”: фантазии, импулси, нежност, похот, блудство, неудовлетвореност, състрадание… Всичко това е пречупено като цветна дъга в безбройните последици от тази история, които напомнят, че и самата красота понякога се превръща в драма. Андре Бретон щеше да хареса тази книга.”

Въздействаща сплав между история, сатира и семейна сага, „Хубостта е рана” беше обявен за една от най-добрите книги на 2015 г. от „Ню Йорк Таймс“, „Гардиан”, „Пъблишърс Уикли“, „Къркъс Ривю“, „Бостън Глоуб“ и „Файненшъл Таймс“ и включен в списъка на 100-те забележителни книги на в. „Ню Йорк Таймс“. Други отличия за книгата и автора: Номинация за Международната награда „Ман Букър” за 2016 г.;  Номинация за наградата „Медиси” 2017; Награда FT Oppenheimer 2015.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени